1 av 4
I Uggla the musical får publiken följa ett gäng ungdomar som tar studenten Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
2 av 4
Linnea Adamsson och Jessica Ålstam på scenen Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
3 av 4
Förberedelser inne i teaterlogen Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg
4 av 4
Klas Wiljergård finslipar de sista detaljerna med ensemblen inför premiären Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg

Urpremiär för Uggla the musical

5:49 min

Magnus Uggla har på sitt speciella och kaxiga sätt satt sin prägel på svensk musik. På lördag hörs musiken i en helt ny tappning när Mariestads Musikteaterförening har urpremiär på Uggla the musical.

Musikalen utspelar sig år 1989 och publiken kommer få följa ett kompisgäng som tar studenten och deras sista sommar innan de sprids för vinden.

I fjol fick regissören Klas Wiljergård förfrågan från Mariestads musikteaterförening, MAMUT, om att återigen samarbeta. Utifrån Magnus Ugglas repertoar har han sedan arbetat fram ett grundmanus.
– Hela resan har varit svinjobbig och fantastisk! Det är ett kreativt team och alla är otroligt duktiga. Vi har jobbat fram pjäsen tillsammans.

– Jag har ofta tänkt att Ugglas texter och sånger berättar mycket. Det kommer verkligen fram att han är ett musikaliskt geni!

Många i ensemblen är unga och känner väl igen sig i handlingen; fester, kärlek, skola och en vuxenvärld som inte förstår. 17-åriga Linnea Adamsson har varit med i flera uppsättningar för Mariestads musikteaterförening, men nu axlar hon en av de stora rollerna.
– Jag spelar Jenny som är en kaxig tjej med skinn på näsan. Hon tar inte stundenten...Men det är aldrig försent, det är ju den här textraden"Allting som du vill kan du göra"

En avgörande del i arbetet har varit att få tillåtelse från upphovsmannen själv att arrangera om låtarna och till viss del texterna. Magnus Uggla har givit sitt godkännande, och det finns till och med en liten förhoppning om att han själv dyker upp för att se slutresultatet:
– Jag tror han skulle bli positivt överraskad, jag hoppas han kommer! säger Linnea Adamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista