1 av 3
Ung utan pung levererade show med budskap Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Ung utan pung fångade publikens intresse. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Skolelever i Skövde efter teaterföreställning. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
TEATER

Teatergruppen Ung utan pung satte nätmobbning i fokus

5:36 min

Textmeddelanden och bilder sprids med blixtens hastighet via datorn eller telefonen till sociala medier som till exempel Facebook. Näthat i form av negativa kommentarer eller ryktesspridning är ett relativt nytt fenomen som nu är en realitet i många ungas vardag.

Näthat och mobbning på nätet och då främst på sociala medier och hur det påverkar en ung människas vardag, det är ämnet för teatergruppen Ung utan Pung som besökte Skövde på måndagen.

I föreställningen tas frågan upp vad som händer och hur vi reagerar när till exempel ofördelaktiga foton eller elaka rykten sprids om någon till alla man känner inom loppet av timmar eller minuter.

Teatergruppen Ung utan Pung använder sig av humor, sång och musik och verkar nå rakt fram till sin unga publik, som ömsom skrattar och ömsom skruvar på sig igenkännande.

Det verkar vara mindre allvarligt att framföra kritik mot en person som man inte behöver möta ansikte mot ansikte, resonerade elever som P4 Skaraborg talade med efter föreställningen.

– Det är mycket enklare att vara taskig på nätet. Det är dåligt för då kan man ju såra människor hur lätt som helst. Man kan känna sig jätteledsen, säger Nathalie Adam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista