1 av 2
PeO Andersson är själv hyresvärd i Tibro och tycker att det är synd att det finns de som är oseriösa även om de är få. Foto: Anna Öfverman / Sveriges Radio Skaraborg.
2 av 2
Förut fanns PL Fastigheter med under "Övriga uthyrare" på Tibro kommuns sida, men det gör de inte längre. Skärmdump.

Kommunens hemsida ingen garanti för seriösa hyresvärdar

"Vi har aldrig behövt fundera över detta tidigare"
1:29 min

Den kritiserade fastighetsägaren PL fastigheter fanns med på Tibro kommuns lista med tips på bostadsbolag.

Efter P4 Skaraborgs granskning över ett bostadsbolag som fått många klagomål, har man blivit mer uppmärksam i Tibro. 

– Det här är ju en ny situation som vi aldrig behövt fundera på förut, säger PeO Andersson som är samordnare för Lägenhetspoolen i Tibro.

Men tror du att det här kan väcka någonting inför framtiden?

– Det är klart att om det hänt en gång så blir man ju lite vaken sen, säger han.

På Tibro kommuns hemsida länkar man till något som kallas Lägenhetspoolen. Där finns de flesta av Tibros hyresvärdar listade, och de betalar en årsavgift för att få vara med. PeO Andersson tycker inte att någon kontroll av hyresvärdarna som är med behövs.

– Vi brukar inte behöva det, det brukar vara ganska självsanerande. De som inte betalar är inte med och de som betalar sköter sig, säger han.

Det företag vi granskat som fått många klagomål har hyreshus i Mariestad och Tibro. I Tibros fall har de aldrig varit anslutna till Lägenhetspoolen, men fanns på hemsidan ett tag med under ”övriga uthyrare”.

Företagethar också tidigare funnits med på Gullspångs hemsida under "Hyresvärdar i Mariestads kommun". Idag står det inte längre kvar. Men det finns ingen kontroll över dom som är med på listan. Efter att P4 Skaraborg uppmärksammat detta säger dom att man nu börjat fundera på att lägga till en text om att den kanske inte är komplett och att hyresvärdarna inte heller är kontrollerade.  

PeO Andersson i Tibro säger att dom måste utgå från att de flesta sköter sig, men att det är tråkigt att det finns dom som drar ner ryktet för andra.

– Vi vill ju att man ska ta hand om sina hyresgäster och vårda dem, så att de har en bra bostad. Vi hyr ju trots allt ut deras hem och det är viktigt att det fungerar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".