Politiker ska kämpa för vårdcentralen i Timmersdala

1:36 min

Beskedet att Kinnekullehälsan kommer att stänga vårdcentralen i Timmersdala har fått politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden i Östra Skaraborg att vakna till.

Den socialdemokratiska ordföranden, Lars-Erik Lindh, säger att politikerna nu ska jobba på att hitta en lösning, så att vårdcentralen kan öppna igen.

– Vi tycker inte om den situation som har uppstått nu, och det har vi framfört till Kinnekullehälsan.

Men att Kinnekullehälsan nu, inom ramen för det fria vårdvalet, väljer att lägga ner sin verksamhet, det är ingenting som sjukvårdspolitikerna kan påverka.

– Eftersom i vårdvalet så har man rätt att göra sådana saker, etableringar och så.

Samtidigt så är det nämndens uppgift är att se till att invånarna har tillgång till primärvård.

– Och det gör det ju också. Vi har åtta vårdcentraler i Skövde, så det är ingen brist på vårdcentraler. Men det vi måste se till också är att det finns något sånär jämlikhet mellan landsbygd och stad. Och den rubbas ju nu i och med det här beslutet som kinnekullehälsan har gjort.

Men att göra en ny upphandling av vårdcentralen i Timmersdala, det är inget alternativ, förklarar Lars-Erik Lind.

– Nej, det kan vi inte göra.  

Så vad skulle ni kunna göra då?

– Vi kan ingenting göra åt ett företag som väljer att avveckla verksamheten. Vad vi däremot ska titta på, det är hur vi ska kunna få någon verksamhet till Timmersdala, om det finns möjlighet till det.

Vi har sökt ledningen för Kinnekullehälsan, som dock meddelat att man inte är tillgänglig, förrän i slutet av veckan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista