Kenth Selmosson kände sig rädd efter hotet på hemsidan. Foto Petra Dahlberg / P4 Skaraborg.

Kenth Selmosson fruktade för sitt liv efter hoten

1:38 min

Rättegången mot den man som misstänks ha hotat Götenes förra kommunalråd Kenth Selmosson startade i dag. På en hemsida i politikerns namn har han skrivit att "kommunistsvinet" borde ställas upp mot en vägg och smaka på automatkarbin 4.

Selmossons målsägandebiträde Peter Pochill säger att spridningen av hotet är det allvarligaste.

– Det farliga med det hela är att man kan trigga igång andra människor. Det finns olika sorters människor i samhället och en del mår psykiskt dåligt och de kanske då kan få någon idé om att göra någonting mot min klient.

 Är det någonting han varit rädd för?

 – Ja, han säger att han hört en del rykten i Götene om att det skulle göras en del saker mot honom och det är egentligen det som gjort honom mest rädd.

När den åtalade fick frågor om vad han själv menat med hotet på hemsidan sa han att han aldrig tänkt göra allvar av det. Men att hans personliga åsikt är att det kan vara berättigat med dödsstraff, när det handlar om korrupta politiker. Alltså det som han beskyller Selmosson för på sin hemsida.

Kenth Selmosson betonade flera gånger att det var allvarligt att den åtalade inte kunde skilja på sak och person.

 – Vad är detta för någonting? Ska mitt utövande av ämbetet behöva resultera i att jag avslutar mitt liv med detta? Jag blev rädd för mitt liv, sa Selmosson i rätten.

 Efter hotet fick Kenth Selmosson och även delar av hans familj extra polisbevakning. Han mådde väldigt dåligt berättar han och var sjukskriven en längre tid. Han sa också att hotet satt sina spår.

 – Jag har ändrat mitt liv kan jag säga. Både i hemmet men också var jag parkerar mina bilar och hur jag rör mig. Jag tittar över axeln, undviker större folksamlingar och att gå ut när det är mörkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista