Melodifestivalens projektledare Maria Ilstedt på en snabbt insatt presskonferens. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radi

SVT skärper reglerna efter avslöjandet om röstfusk

1:30 min

Melodifestivalen ändrar reglerna efter P4:s avslöjande om robotröstning i tävlingen.

Det var P4 Sjuhärad som avslöjade idag att personerna bakom ett bidrag betalat för att låta en robot automatrösta på låten tusentals gånger.

Detta är inte förbjudet, men efter avslöjandet ändrar SVT på reglerna.

Det meddelade ledningen för Melodifestivalen på en extrainsatt presskonferens idag.

– Vi kommer att införa ytterligare en skrivning i tävlingsreglerna, som säger att man inte får köpa ett röstningsförfarande, säger Maria Ilstedt, projetledare för Melodifestivalen.

Det står redan i tävlingens paragrafer att ett tävlingsbidrags medverkan inte får marknadsföras genom kommersiell marknadsföring. Den nya regeln innebär alltså att man inte heller aktivt får köpa telefonitjänster.

– Jag tror att det är bra för det visar att vi agerar,säger hon på den improviserade presskonferensen idag.

P4 Sjuhärad har inte avslöjat vilken artist det handlar om eller vilket år bidraget var med. Melodifestivalens medarbetare kommer inte att efterforska vilken artist det handlar om.

– Vi vill inte spekulera kring det.

Vid flera tillfällen under åren har det inte skilt så många röster mellan olika bidrag. Maria Ilstedt fick frågan hur man ska se på det.

– Det är jättesvårt. Jag tycker att vi ska titta framåt nu.

Har ni anledning att tro att det förekommit tidigare?

– Det vet vi inte. Man vill tro att världen är god. Men vi ska absolut se över det.

Idag stoppade Svenska Spel allt spel kring Melodifestivalen, med anledning av avslöjandet. Men det vill inte Maria Ilstedt kommentera.

– Det är deras beslut. Det är inget jag säger något om. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista