Förstagångsväljare osäkra på vem som ska få deras röst. Foto: Erik Mårtensson/ Scanpix.

Nästan 13 000 förstagångsväljare i Skaraborg

Förstagångsväljaren Linnéa Wedner: Jag har ingen aning
1:33 min

I Skaraborg finns nästan 13 000 förstagångsväljare. För många är det svårt att bestämma parti om de ens väljer att rösta.

Linnéa Wedner i Grästorp är en av dem som inte vet hur hon ska rösta.
– Jag har ingen aning. Jag har inte tänkt på det.

I Skaraborg kommer 12 910 personer eller en av femton väljare rösta för första gången i år. Och Linnéa Wedner är inte den enda som tycker det är svårt att bestämma vilket parti som är bäst.

I den senaste väljarundersökningen som Statistiska Centralbyrån gjorde i november var nästan var tredje person under 25 år osäker på vilket parti de skulle rösta på. Det är dubbelt så stor andel som hos övriga väljare.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, säger att många unga är osäkra eftersom de saknar kunskap.

– De unga förstagångsväljarna är de väljare som har det största informationsunderskottet. De har inte lika mycket erfarenheter och kunskaper om politik som äldre väljargrupper har, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

För att öka sitt kunnande hade Linnéa Wedner gärna sett en broschyr där alla partier på ett lättbegripligt sätt förklarade sin politik. Men trots osäkerheten så tycker hon att det är viktigt att rösta.
-- Man kan vara med och göra skillnad, säger Linnéa Wedner.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".