Maud Bengtsson är kritisk till hur barnhabiliteringen i Skaraborg fungerar. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Kritik mot ny habilitering - barnen drabbas negativt

1:48 min

Det nya arbetssättet inom barn- och ungdomshabiliteringen i Skaraborg, ifrågasätts både av föräldrar, och läkare som tidigare jobbat inom habiliteringen. De menar att barnen drabbas när verksamheten har splittrats upp.

 I höstas så genomfördes en stor omorganisation inom barn- och ungdomshabiliteringen i Skaraborg. Det här har lett till längre resor, läkarbyten, och att dom relationer som byggts upp mellan familjer och vården, har brutits upp. Maud Bengtsson, vars son har diagnoserna asberger och ADHD, är en av dom som är kritisk.

– Det är inte bra för någon, men för våra barn är det väldigt viktigt med kontinuitet, så då blir det lite jobbigt.

I höstas så infördes en ny verksamhetsmodell för barn- och ungdomshabiliteringen i Skaraborg. Då splittrade man upp dom dåvarande arbetslagen, och delade upp personalen så att varje team jobbar med en specifik problematik, som autism, eller rörelsehinder.

  För många familjer så innebär det här nu att det blir längre att åka, och samtidigt så har dom relationer man byggt upp med personalen, gått förlorade. Mariestadsbon Maud Bengtsson och hennes son, som numera hör till habiliteringen i Skövde, har svårt att förstå vitsen med den nya modellen.

- Jag kan jämföra så här, om man tar tandvård till exempel, så tänk om man skulle åka till ett ställe om man skulle ta tandsten, och sedan ska man laga hål, då ska man åka till ett annat ställe. Och sedan ska du göra rotfyllning, då ska du åka till ett tredje ställe. Det är ungefär samma sak, känner jag.

Men Urban Johansson, som är biträdande verksamhetschef för habiliteringen, han menar att med specialiserade team för exempelvis rörelsehinder och autism, så kan vården bli mer effektiv. Samtidigt så har det inneburit att mycket av verksamheten flyttat till Skövde.

– Så en liten centralisering har det ju blivit. Sen förstår jag att folk tycker det är jobbigt att flytta sig och ta sig, men…

Omorganisationen innebär också en besparing, eftersom man använder färre lokaler. Och efter att regionen infört en ny internhyresmodell, som kostar habiliteringen mer än fem miljoner om året, så  blev det helt enkelt nödvändigt att göra så här, säger Urban Johansson.

– Så det är saker som påverkar, kan man säga, i omstruktureringen.

Men Maud Bengtsson som är medlem i Attention, en stödförening för människor med neuropsykiatriska funktionshinder, hon vet att hon inte är ensam om sin kritik, utan den har hon även hört från andra medlemmar.     

– Dom säger samma, precis det som jag har sagt nu, med kontinuitet, att det tar tid att bygga upp en relation, ja, dels, så ska man knyta an till en ny person, och förklara om igen, hur allting ligger till, och relationsmässigt så är det jobbigt för barna, och i vissa fall föräldrarna också.

Frida Nygård
frida.nygard@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista