Nu anpassar sig webben oavsett var du tittar på den. Foto: Claudio Bresciani/TT

Tonåringarna överger tv för streaming

1:56 min

I alla länder som har bra möjligheter att titta på tv online förlorar vanlig tv mark bland unga. En konsekvens av det är att SVT flyttar alla sina ungdomssatsningar från tablån till webben. Men vad är det som gör att traditionell tv inte längre tilltalar unga?

– Orka passa tider liksom. Man orkar inte hålla koll på klockan.

– Jag tittade mycket mer på tv förut, men det har blivit tråkigare. Det är ju reklam och nyheterna och sånt som är i vägen.

– Att man kan bestämma själv alltså. Man kan bestämma om man vill spola tillbaka, det kan man inte göra på tv:n.

Eleverna i åttan på Nolhagaskolan i Alingsås är inte de enda 15-åringar som hellre väljer att sitta i sängen med datorn och kolla på serier eller klipp. Enligt MMS, som mäter tv-tittandet i Sverige, har andelen tonåringar och unga vuxna som tittar på tv varje dag minskat stadigt i flera år.

Detta har lett till att Sveriges Television numera inte köper in eller producerar några program för målgruppen 15-18 år för vanlig sändning.

– Istället tänker vi att på webben kan vi göra satsningar som är mer riktade mot målgruppen.

Are Nundal är strategiskt ansvarig för att se till att tonåringarna väljer just SVT:s innehåll när de streamar tv. Nästa vecka lanserar han bland annat tv-poddcasten MVH, en daglig satsning som också ska blir ett längre veckoprogram.

Annars är ett av de mest populära programmen bland eleverna på Nolhagaskolan är Paradise hotel. Men det är ett program som SVT varken kan eller ska konkurrera med, säger Are Nundal.

– Den typen av tv som Paradise hotel representerar är lite utanför public service. Men vi satsar på att göra drama det vet vi engagerar.

Är ni tillräckligt relevanta idag?

– Nej, men att vi ska vara den enda kanalen för dem är nog inte realistiskt ännu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista