1 av 3
Per Fredriksson i hagen bland kokalvar. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg
2 av 3
Ekobonden Per Fredriksson. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg
3 av 3
En ko som föds upp ekologiskt får mycket naturligt foder. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Svårt ställa om till ekologisk lantbruk när stödet dröjer

Ekologis lantbrukare: "det sitter säkert ett antal frustrerade lantbrukare"
1:51 min

För några veckor sedan presenterade regeringen det nya landsbygdsprogrammet. Där ingår bland annat fortsatt stöd till ekologiska lantbrukare. Men stödet går att söka först till nästa år, och det gör att det kommer bli få nya ekologiska lantbrukare i år.

– Jag tror tyvärr inte vi kommer få så många nya lantbrukare, om ens någon. Eftersom man inte får gå in i det nya programmet utesluts även de som hade velat, säger Per Fredriksson,  styrelseledamoten i Ekologiska lantbrukare i Skaraborg.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker det är jättetråkigt för de som vill, oavsett om det beror på en tankeomställning eller att en ny generation som tar vid. Det sitter säkert ett antal frustrerade lantbrukare som tycker det är jobbigt att inte kunna gå med trots att de vill.

Gräset på fälten blir mat till hans 70 kor som han föder upp ekologiskt. Men de betande djuren hjälper också till att hålla landskapet levande.

Men det är dyrare än konventionell uppfödning och för att täcka kostnaderna får han 1600 kronor i ekostöd för varje djur.

Men om granngården som är konventionell skulle vilja gå över till ekologiskt lantbruk i år skulle dom bli utan pengarna, eftersom inga nya bidrag betalas ut.

Det gör att det i praktiken blir omöjligt att gå över till ekologiskt jordbruk i år.

– Om du väldigt mycket eget kapital kan du gå över, men jag tvivlar på att det finns någon. Det är ett risktagande som är långt över vad man kan kräva från en företagare, säger Per Fredriksson.

Men det stora problemet är inte att omställningen till ekologiskt lantbruk stannar upp i Sverige, utan det är att andra länder kommer springa om Sverige, och ta marknadsandelar här.

– Att Sverige har så trötta politiker är julafton för ett antal offensiva eko-länder vi har runt omkring oss. Deras mål är att ta Sverige snabbast med ekologiskt export.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".