Maria Stensby, ombudsman för moderata ungdomsförbundet, menar att resor sker först efter flera års aktivt medlemsskap. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg

Ungdomsförbund: Ovanligt med gratisresor efter bara veckor

1:30 min

Gratis resor till unga som är beredda att gå in i ungdomsförbund är en vanlig metod som många använder, enligt CUF. Men inget av ungdomsförbunden som P4 Skaraborg pratat med säger sig använda metoden.

20 ungdomar anmälde sitt intresse för att gå med i Centerns ungdomsförbund, CUF, efter att de bland annat blivit erbjudna en resa till Stockholm.

– Vi använder aldrig den där metoden, utan vi värvar medlemmar på skolkampanj genom att locka med våra värderingar och viljan att vara med, säger Maria Stensby, ombudsman för moderata ungdomsförbundet i Skaraborg.

– Det är verkligen inte så vi gör. Vi pratat om vår politik och vad vill uppnå och hoppas det är på de premisserna folk vill gå med i liberala ungdomsförbundet, säger Max Sjöberg, distriktsordförande för liberala ungdomsförbudet i Väst.

Det var för drygt en vecka sen som centerns ungdomsförbund besökte Katedralskolan i Skara. Förutom information om partiet fick eleverna veta att de som blev medlemmar kunde följa med på en kostnadsfri resa till Riksdagen - mindre än tre veckor senare.

En metod som skolan tyckte var udda, enligt tidningen SKLT, men som centerns ungdomsförbund säger är vanlig.

– Det är inte endast vi i CUF som gör detta utan det är något som alla ungdomsförbud gör, säger Aida Karimli, kampanjgeneral för centerns ungdomsförbund i Västra götaland.

Men när P4 Skaraborg ringer runt till flera ungdomsförbund inom båda blocken är det inget de känner igen. Visst förekommer resor men först efter att man varit en aktiv medlem en längre tid.

Även Aida Karimli håller med om att det är ovanligt med resor så snabbt. Och hon ska därför ha ett möte till innan resan.

– Vi bestämde oss för att ha en träff innan någon av aktiviteterna, där jag ska berätta mer om CUF och aktiviteterma, och att man så ska lämna in sitt intresse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista