Före detta psykiatripatienten hjälper nu psykiatrin i Skaraborg att lyfta patientperspektivet. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.

Psykiatrin har anställt patient

1:45 min

Vuxenpsykiatrin i Skaraborg får pris. Det är psykiatrifonden som delar ut sitt fördomspris till dem.

Det gör man eftersom de anställt en före detta patient som ska lyfta patientfrågorna. Den före detta patienten är Marcus Sandborg som nu jobbat på vuxenpsykiatrin sen i höstas.

– Det är väl det jag tycker är fascinerande, att få komma tillbaka till ett sjukhus där jag själv vårdades för många år sen för att komma och bidra med erfarenheter som jag samlat på mig. Jag är väldigt glad att man använder sig av de erfarenheterna som någonting värdefullt.

Träffar patienter
Marcus Sandborg sitter med i diskussioner och analyser med personalen. Han är också ute och träffar patienter och jobbar på detta sätt med att lyfta patientperspektivet i olika frågor. Aida Dervisic som är verksamhetscontroller inom psykiatrin och en av dom som fått priset säger att hans arbete redan gett effekt.  

–  Han har bara patienten att tänka på konstant. Vi professionella har ju väldigt många andra pusselbitar att tänka på och risken kan vara att vi kanske missar någonting. Då påminner han och lyfter de frågorna, vilket tagits emot väldigt bra av alla, säger hon.

Vård på lika villkor
I bland annat Stockholm och Uppsala har man redan jobbat på ett liknande sätt under en längre tid, men Marcus Sandborg tycker att det är bra att det nu börjar sprida sig utanför storstadsregionerna. Han vet vad han tycker är viktigt i hans arbete.

– God vård på lika villkor, det är det som driver mig. Att det inte ska handla om tur när jag lyckas komma in som patient. Om det är omorganisationer ska inte det drabba den enskilde patienten.

Men nu kommer du sitta på samma plan som ledningen och jobba nära personalen. Finns det en risk för att du tappar patientperspektivet?

– Den risken finns nog för alla, men det är också därför jag är här. I och med att vi är flera som jobbar med det här perspektivet i Sverige har vi ett nätverk där vi kan stötta varandra också i att minnas vår roll. Sedan är jag ju ute och föreläser på egen hand och träffar patienter på avdelningarna. Jag hoppas att det ska hålla mig flytande.

Bakgrund

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Psykiatrifonden vill uppmärksamma en person eller verksamhet som "motverkar fördomar kring psykisk sjukdom, psykiska funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa i bredare bemärkelse".

2014 års pris tilldelas Skaraborg med motiveringen: Med patienten i fokus slänger Aida Dervisic (verksamhetscontroller), Christina Kobayashi (enhetschef) och Andreas Leschinger (verksamhetschef) ut fördomarna genom fönstret. Genom att anställa en f.d. patient, Marcus Sandborg, på vuxenpsykiatrin vid Skaraborgs sjukhus i Falköping ökar kvalitén på den nära patientvården. Detta öppnar upp för bättre rutiner, nära dialog med patientgrupper, ökad kunskap och förståelse om hur man som patient upplever vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista