Stephani Quinth, Skaraborgsvinnare i Svensktoppen nästa 2013. Foto: Marie Schnell / Sveriges Radio
SVENSKTOPPEN NÄSTA

Nyskrivna låtar från Skaraborg får chansen i Svensktoppen nästa

Nu har Skaraborgs låtskrivare och artister återigen chansen att tävla i Sveriges Radios musiktävling Svensktoppen nästa. En plats i nästa års Melodifestival står på spel.

Svensktoppen nästa är Sveriges Radios rikstäckande musiktävling för låtskrivare, artister och nyskriven musik. Från och med i dag och till 1 april är P4:s 25 lokala kanaler öppna att ta emot nyskrivna tävlingsbidrag till 2014 års upplaga av P4:s stora musiktävling.

För den slutliga vinnaren väntar radiospelningar i P4, en utmanarchans till legendariska listprogrammet Svensktoppen och som bonus för vinnande artist ett erbjudande om medverkan i nästa års Melodifestival.

Tävlingenvänder sig till både nya och etablerade låtskrivare och artister från hela Sverige. Låten står i fokus men artisten är en viktig del av tävlingen. Tävlingsbidraget ska kunna framföras live och den inskickade inspelningen hålla god hemstudio eller studiokvalitet.

Svensktoppen nästas lokala delfinaler mynnar ut i 25 finalbidrag. I inledningen av augusti väljer en jury ut åtta av dessa som riksfinalbidrag. Finalisterna tävlar och uppträder sedan live i direktsändning i P4 inför publik från stora scenen på Liseberg i Göteborg den 24 augusti
En jury tillsammans med publiken avgör vilken vinnaren blir, och publikens röst väger tyngst. Den låt som vinner Svensktoppen nästa spelas också regelbundet i Sveriges största radiokanal P4 och får en tid efter finalen en utmanarchans till Svensktoppen. Dessutom erbjuds den vinnande artisten en plats i Melodifestivalen 2015.

Norrländska popgruppen EKO, som vann Svensktoppen nästaförra året med egna låten Yellow, medverkade i årets Melodifestival med låten Red.

Den lokala finalen 2013 vanns av Stephanie Quinth från Vedum, som sedan gick vidare som ett av åtta finalbidrag.

Årets lokala final avgörs 21 maj i Falköping. Innan dess ska ett antal bidrag ha sållats fram av en lokal musikjury.

– ­­Svensktoppen nästa sätter låtarna i fokus och är en musiktävling som årligen engagerar och intresserar många låtskrivare och artister, både nya och etablerade. Tävlingen har under sina första sex år resulterat i mängder av bra nyskiven musik för P4 Sveriges Radios stora publik och jag ser verkligen fram emot årets tävlingsbidrag, säger Svensktoppen nästas projektledare Maths Broborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista