Gamla fängelset blir vandrarhem Foto: Christopher Johansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Gamla fängelset i Mariestad blir vandrarhem

 Det gamla fängelset i Mariestad från mitten av 1800-talet kommer nu att byta skepnad och bli vandrarhem. 

Köpare är Ekebydalsborgen AB och förhandlingarna med Specialfastigheter har pågått i över ett år.

Hösten 2010 lämnade den sista internen anstalten i Mariestad som går under namnet Vita Duvan. Sedan dess har lokalerna stått tommma förutom när Sveriges Television använde anstalten som inspelningsplats för dramaserien Hinsehäxan sommaren 2011.

Specialfastigheter Sverige har under åren förhandlat med flera intressenter. Ekebydalsborgen AB har funnits med i bilden under cirka ett års tid. Nu är affären klar och den nya fastighetsägaren har redan fått tillträde till fängelset som i första skedet ska bli vandrarhem.

– Det är en underbar fastighet, vi ska bevara så mycket som går, säger Jan-Erik Andersson, färvaltare på Ekebydalsborgen AB.

Spekulationer om att Bert Karlsson har tänkt starta flyktingförläggning i det gamla fängelset i samarbete med de nya köparna är inget som Jan-Erik Andersson känner till.

– Det är utanför min vetskap i alla fall, det är definitivt inget jag hört från min ledning, säger förvaltaren Jan-Erik Andersson till P4 Skaraborg.

På torsdag kommer en delegation från de nya köparna att göra en ordentlig husesyn i det gamla fängelset i Mariestad och sedan börjar arbetet med att rusta upp lokalerna.

Fastighetsbolaget äger sedan tidigare den före detta anstalten Viskan i Ånge kommun. Där har man bland annat hyrt ut byggnaderna för lagerverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista