Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Arbetsterapeut kritisk till barnhabiliteringen

Även från tidigare anställda så ifrågasätts den nya omorganisationen inom barnhabiliteringen. Arbetsterapeuten Agneta Olsson tycker att barnen blir drabbade.

Agneta Olsson har tidigare jobbat inom habiliteringen. Och hon är liksom många föräldrar, kritisk mot omorganisationen.

– Nej, jag kan inte se någon vinst med att man bryter upp den nya organisationen. För alla som har jobbat här, har ju sett att det här var ett bra arbetssätt. Sedan kan man ju undra, vad har det här förbättrat för familjerna, det är frågan.

När Agneta Olsson i somras gick i pension efter mer än 20 år inom barn- och ungdomshabiliteringen, så hade redan en av läkarna sagt upp sig i protest. För det som hon, och även flera av hennes före detta kollegor, befarar, det är att barnen har hamnat i kläm.

– Det är väldigt viktigt, speciellt för barn med autism, att dom får väldigt tydlig information, så att dom är väl kanske dom största förlorarna. Det tror jag egentligen.

Från sina tidigare kollegor har Agneta Osson fått signaler om att en del barn tagit illa vid sig av förändringarna.

– Vad jag har hört är också att något barn har blivit hemmasittande. Det betyder att man får inte iväg dom till skolan. Utan man får inte ut det ur hemmet, om man säger då.

2007 invigdes barn- och ungdomscentret i Mariestad. Det var en storsatsning som rymde barnmedicin, barn- och ungdomspsykiatri och habilitering, allt på ett ställe. Och det var en lösning som funkade väldigt bra, menar Agneta Olsson.

– Det är väldigt välplanerade lokaler, för flera olika grupper av funktionshinder. 

Men idag används dom här lokalerna inte alls lika mycket som tidigare. Och alla läkarbesök sker nu i Skövde. Där delar två personer idag på en läkartjänst, och dom övriga två läkartjänsterna är vakanta. Men läkarbristen är ett generellt problem och ingenting som är en konsekvens av omorganisationerna, menar Urban Johansson.

– Ja, vi skulle behöva ha två heltider till. Och vi söker och jagar hela tiden, men det är ett nationellt problem med läkartillgången, så den är ju inte helt lätt att lösa. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista