Föräldrarna Vinod och Nilam Hindosha på den plats där deras dotter Anni sköts till döds Foto: AP/TT

Anni Hindochas make ska utlämnas till Sydafrika

Maken till Anni Hindocha som mördades under sin bröllopsresa ska utlämnas till Sydafrika. Trots att själv hävdar att han är vid för dålig psykisk hälsa. 

På måndagen avslog en domarjury makens överklagande, uppger brittisk media.

I januari slog brittisk domstol fast att Annis make som misstänks för att ligga bakom mordet på sin hustru ska utlämnas till Sydafrika. Maken överlagade beslutet och ville få det prövat i Supreme Court, landets högsta instans, men något prövningstillstånd beviljades inte av domarjuryn idag. Därmed ska maken inom 28 dagar infinna sig i Sydafrika så att den rättsliga prövningen kan få sitt avslut.

28-åriga Anni från Mariestad var på smekmånad med sin 33-årige make när hon sköts till döds i samband med en bilutflykt i Kapstaden i november 2010. Tre män har redan dömts för mordet, men Annis make som anklagas för att ha beställt mordet på sin fru har i sitt hemland Storbritannien förhalat rättsprocessen. 33-åringens advokater har hävdat att han inte är tillräckligt psykiskt frisk för att utlämnas till Sydafrika för rättegång.

High Court i England slog i januari fast att hans hälsa är tillräcklig för en utlämning och att det finns adekvat vård att tillgå i Sydafrika.

Efter beslutet i går förklarade den mordmisstänkte mannens advokater att man ännu inte gett upp hoppet om att undvika utlämning.

– Vi tror att läkare kan hitta nya omständigheter som visar att hans psyskiska tillstånd är "kroniskt och ej behandlingsbart" och att han i så fall inte kan lämnas ut, sa advokat Mark Summers enligt sydafrikansk nyhetsmedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista