Karin Starzmann, läkare i Tidan. Foto: Linnea Frimodig/P4 Skaraborg

Läkare varnar: Fler vårdcentraler kan stängas

Läkaren Karin Starzmann: Vi behöver satsa på de sjuka
1:49 min

Nu slår läkare larm att den modell som finns för att betala ut pengar till vårdcentraler slår snett där man har patienter med stort vårdbehov. Det kan vara en anledning till att vårdcentraler måste lägga ner.

Ersättningsmodellen bygger på att diagnoser måste registreras - det gör att läkarna fastnar framför datorn istället för att hjälpa patienter.

Det menar Karin Starzmann som är läkare på vårdcentralen i Tidan.

– Det är de gamla och sjuka som vi behöver satsa på, och i den ersättningsmodell som är nu så finns det för lite tid till att hinna med det, säger Karin Starzmann.

Tanken var att ersättningen till vårdcentralerna skulle bli mer rättvis, genom att ta hänsyn till hur svåra diagnoser de har att jobba med. Enligt protestgruppen så har det istället blivit tvärtom. Nedläggningstendensen på flera vårdcentraler i Skaraborg kan i själva verket till viss del bero på modellens inbyggda orättvisor, tror Karin Starzmann.

– Det gynnar en välbemannad vårdcentral med ordinarie läkare, för den kan registrera bättre på diagnossidan, och det är så man får in ekonomisk ersättning till vårdcentralerna.

Nästan samtliga distriktsläkare har skrivit på uppropet, som vill sätta stopp för att välbeställda vårdcentraler främst i storstäderna gynnas och att mindre vårdcentraler på landet missgynnas.

De välbemannade har helt enkelt råd att lägga tid på den rapportering som i sin tur ger dem mer pengar och större resurser till bättre vård. De mindre välbemannade utarmas istället när de tvingas prioritera bort det som inte lönar sig - de patienter som tar mest tid.

Läkarna som nu under fem år använt modellen har kunnat se hur den påverkar vården också på andra sätt. I region Skåne har fyra vårdcentraler varnats för att de satt fler svåra diagnoser än befogat - eventuellt för att få en högre ersättning.

Karin Starzmann hoppas genom att delta i uppropet kunna få ro att koncentrera sig på sjukvård i framtiden.

– Vi är anställda och utbildade för att ge bra vård. Vi är inte utbildade i ekonomi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".