1 av 2
Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Mötet med de anställda hålls bakom låsta dörrar. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Scan lägger ned slakt och styckning i Skara

HK Scan lägger ned all slakt och styckning vid anläggningen i Skara. Enligt uppgifter till P4 Skaraborg handlar det om 153 jobb som försvinner i Skara, ytterligare ett 40-tal försvinner från HK Scans slakteri i Örebro. 

Grisslakten flyttas till Kristianstad och Ickholmen i Dalarna. Det finns även ett legoslaktavtal med Skövde Slakteri. Styckning av nötkött i Skara flyttas till Linköping. Kvar i Skara blir produktion av köttbullar, hamburgare och färdigmat.

153 blir av med jobbet
Mikael Ringqvist vid fackföreningen Livsklubben uppger att det handlar om 153 tjänster som försvinner från anläggningen i Skara, siffran är just nu obekräftad. Förhandlingar inleds på fredag och först efter det kan ett definitivt besked komma.

Att så många blir av med jobbet slår hårt mot Skara kommun, skriver kommunalrådet Fredrik Nordström (S) i ett pressmeddelande. 

– Från kommunens sida kommer vi att göra allt vi kan för att stödja de anställda. Men huvudansvaret ligger hos företagsledningen på Scan, skriver Fredrik Nordström.

Verkställt vid årsskiftet
Uppsägningarna kommer att ske successivt fram till årsskiftet. Även Scans anläggning i Örebro drabbas av omstruktureringen, där försvinner ett 40-tal jobb.

Centraliseringen väntas ge HK Scan en årlig resultatförbättring på minst sju miljoner euro, enligt ett pressmeddelande.

Klockan 11:00 hålls en pressträff som P4 Skaraborg kommer att närvara vid. 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".