1 av 5
Kjell Edvardsson, pensionerad matematik- och fysiklärare. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 5
Tolvåriga Nina David som har börjat om skolgången i Sverige vill bli läkare i framtiden. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 5
Magnus Rosén, bibliotekarie i Stenstorp märkte av efterfrågan på läxhjälp och kontaktade Röda Korset för att hitta en lösning. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 5
Amanda och Olivia kommer till biblioteket ibland för att få läxhjälp. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
5 av 5
Kjell Edvardsson, pensionerad matematik- och fysiklärare. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Pensionerade lärare ger läxhjälp i Stenstorp

Hör ett längre reportage om läxhjälpen i Stenstorp
7:13 min

När efterfrågan på läxhjälp ökade i Stenstorp ryckte volontärer och pensionerade lärare in. I bibliotekets och Röda korsets regi hjälper de skolelever med läxorna.

Magnus Rosén är bibliotekarie i Stenstorp och en av initiativtagarna.

– Min tanke var att det skulle vara läxhjälp och något socialt, men det är framför en del av integrationen eftersom många av barnen som kommer hit är barn till nyanlända flyktingar, säger bibliotekarien Magnus Rosén.

Han märkte av efterfrågan på läxhjälp och kontaktade Röda Korset i Falköping för att hitta en lösning. Det blev ett antal pensionerade lärare som ville ställa upp för eleverna i Stenstorp.

Modernt fenomen 
– Föräldrar är väldigt upptagna av sitt arbete idag och dessutom behöver barnen den individuella hjälpen som en lärare med 30 elever inte kan hinna med, säger volontären Kjell Edvardsson från Röda Korset.

Han jobbade som matematik-och fysiklärare fram till pensionen 2006. Varje måndag sedan i höstas kommer han till biblioteket för att hjälpa elever som har svåra läxor.

– Det är trevlig och roligt att komma hit och man känner att man gör en liten insats, vilket är stimulerande, fortsätter han.

"Mamma och pappa jobbar"
Tolvåriga Nina David och hennes familj flydde undan kriget i Syrien och kom till Sverige förra året.

För Nina, som har börjat om skolgången i det nya landet och vill bli läkare i framtiden, är det högst angeläget att förbättra svenskan i första hand.

– Om inte jag förstår vissa ord, så kan jag få hjälp på läxhjälpen. Mamma och pappa jobbar och jag är på fritids tills klockan fem och sen kommer jag hit, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".