1 av 3
22-åringen i bilen från häktet. Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Idrottsledarens advokat Klas Bjuremark. Foto: Pernilla Wadebäck / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Camilla Karlsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio

Rättegången inleds mot idrottsledaren

1:08 min

Nu inleds rättegången mot den 22-årige idrottsledaren från Skövde som misstänks för våldtäkt mot barn, våldtäkt och utnyttjande av barn för sexuell posering.

När alla kommit på plats inne i rättssalen och den åtalade 22-åringen letts in i sina gröna häkteskläder inledde rådmannen med att fråga parterna om de ansåg att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar.

Med tanke på de målsägande så ville åklagare Jenny Karlsson och målsägarbiträdet Håkan Johnsson att så skulle bli fallet.

22-åringens advokat Klas Bjuremark motsatte sig inte att delar av förhandlingen skulle vara öppen men rätten tog ändå beslutet att hålla rättegången bakom stängda dörrar.

Idag kommer fyra åtalspunkter att tas upp; det handlar om ett fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och tre försök till samma brott.

22-åringen har via skype haft kontakt med de fyra barnen som alla var 14 år vid tillfället, i ett fall har barnen onanerat efter instruktioner från 22-åringen. I de andra tre fallen ska mannen ha försökt förmå barnen att utföra sexuella handlingar och tagit avklädda bilder på sig själva. Mannen har i samtliga fall uppgett en falsk identitet, han har också utgivit sig för att vara en ung tjej.

22-åringen är åtalad för tre fall av våldtäkt mot barn, ett fall av försök till våldtäkt samt flera fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, samt försök till samma brott.

Mannen har tagit kontakt med barnen via internet och Skype. Flera av övergreppen ska ha skett när barnen utfört sexuella handlingar framför sina webbkameror.

18 barn och ungdomar är målsägande i rättegången som pågår fram till den 11 april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista