Cancermedicin? Stoppade läkare använder bikarbonat och vitaminer istället för cellgifter. Foto: Ulrika Hjalmarson Neideman

Läkare som vill bota cancer med bikarbonat anmäls av IVO

2:26 min

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har anmält den före detta läkaren Erik Enby som föreläste på Santa Monica rehabiliteringscenter igår.

- Vi har lämnat in en åtalsanmälan, därför att när vi får kännedom att någon som inte är hälso-och sjukvårdspersonal sysslar med sådant som man inte får göra om man inte är sjukvårdspersonal ska vi göra det, säger Gunnar Moa, som är avdelningschef på IVO sydväst, som lämnat in anmälan.

Erik Enby blev av med sin läkarlegitimation 2007, men fortsätter att föreläsa om ämnet att cancer är en svamp som kan botas med bikarbonat.

När P1-programmet Kropp och själ i sitt program kunde berätta att Enby fortfarande behandlar cancerdrabbade personer på detta sätt reagerade IVO.

- Det faller under de bestämmelser som under patientsäkerhetslagen brukar gå under benämningen kvacksalveribestämmelser. Det finns ju vissa saker som bara hälso-och sjukvårdspersonal får göra, att behandla cancer är en av de saker, säger Gunnar Moa.

Ärendet är avslutat på Inspektionen för vård-och omsorg. Nu är det rättsväsendet som avgör om det ska väckas åtal eller inte.

Erik Enby reser samtidigt vidare i Sverige och håller föreläsningar om cancer som svamp, ikväll är han i Örebro. Även nu ska Tullio Simoncini vara med på Skypelänk. På evenemangets facebooksida står det att Simoncini ställt in sin Sverigeturné efter hot om att gripas av polis när han kommer. Om det stämmer vet vi inte, eftersom arrangören – Ingemar Ljungqvist på 2000-talets vetenskap, inte svarar i telefon.

Samtidigt samlar man  in namnlistor för att själva väcka åtal mot juristen på Ivo som uttalade sig i samband med radioprogrammet Kropp och själ. Förtal och ärekränkning mot de före detta läkarna, säger de.

Gunnar Moa har hört att det är många som reagerat på anmälan.

- Inte specifikt om namninsamling, men däremot har vi kännerdom att det finns vissa intressegrupper som tycker det är helt fel och reagerar på olika sätt mot det. Det har man givetvis sin fulla rätt att göra, så länge det inte handlar om direkta hot mot vår personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista