1 av 2
Karl Immelsjö och Anton Eklund röstade gärna. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Eleverna har sagt sitt. Valresultatet från Katedralskolan i Skara. Foto: Jenny Josefsson P4 Skaraborg Sveriges Radio
VALET 2014

Socialdemokraterna står som vinnare i EU-skolvalet på Katedralskolan

4:39 min

Skolvalet till EU-parlamentet som hölls på Katedralskolan i Skara är nu färdigräknat. Som vinnare står Socialdemokraterna, tätt följt av Miljöpartiet och på tredje plats Moderaterna.

Socialdemokraterna står som vinnare i skolvalet i Skara med 21 procent av rösterna, tätt följt av Miljöpartiet med 20 procent.

På tredje plats Moderaterna med 12 procent.

Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ fick båda 11 procent av rösterna.

Centerpartiet fick 9 procent, vilket överraskade en del av eleverna. Piratpartiet kammade hem 6 procent.

Vänsterpartiet fick nöja sig med 5 procent. Likaså Folkpartiet.

Sämst resultat i skolvalet på Katedralskolan fick Kristdemokraterna med 1 procent och Junilistan som blev helt utan röster. Ingen av dessa partier får heller några mandat.

841 elever på Katedralskolan fick rösta i skolvalet. 505 valde att göra det. 60 elever röstade blankt. 1 röst i skolvalet bedömdes vara ogiltig.

För Anton Eklund och Karl Immelsjö som är förstagångsväljare 2014, kändes det självklart att delta i skolvalet. De ser skolvalet som en bra träning inför det riktiga valet till EU-parlamentet, berättar de.

Anton Eklund lade märke till ett par siffror i slutresultatet, säger han.

– Det var konstigt att Moderaterna kom så lågt och att Centern gått upp så pass mycket.

Karl Immelsjö blev glatt överraskad över Fi:s framgångar på skolan.

– Fi får ju ett resultat som liknar Moderaternas och Sverigedemokraternas. Och Fi hör ju till de partier vars representanter inte besökt skolan för att informera. Det är kul och intressant att se att de stiger bland ungdomar.

Valresultatet från samtliga Sveriges skolor som arrangerar skolval rapporteras in till "Skolval 2014" och kommer att presenteras på valdagen 25 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista