1 av 2
Lo hör till de rovdjur som inventeras. Foto: Jan Collsiöö/TT
2 av 2
Alfred Akersten hoppas på fler rovdjursspårare. Foto: Mary Chitgar P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Sökes: fler rovdjursspårare

1:39 min

Fler rovdjursspårare behövs i Västra Götaland. De tio rovdjursspårare som i dag täcker länets samtliga kommuner räcker inte, menar länsstyrelsen.

En av länsstyrelsens uppgifter är att hålla reda på hur många rovdjur som finns och om de ökar eller minskar i antal, om de bildar revir eller är i rörelse.

De tio rovdjursspårare som täcker Västra Götalands län räcker inte till, säger Anita Bergstedt som är rovdjursansvarig på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

– Vi behöver ytterligare två, främst i Dalsland och i delar av Sjuhärad.

Vintern är högsäsong för rovdjursspårning, eftersom snön underlättar för rovdjursspårare att hitta, följa och dokumentera spår av varg och lo.

Men spår är en färskvara, som påverkas av väder och vind, så det kan bli hektiska arbetspass för rovdjursspårarna.

I Skaraborg finns tre. Alfred Akersten i Mariestad är en av dem. Han ser gärna att de blir fler i länet. För som läget är nu kan han få åka långt för ett uppdrag.

– Jag jobbar i Skaraborg, men åker över hela länet om det behövs. Härom dagen körde jag 20 mil enkel resa vid ett rovdjursangrepp på får i Marks kommun.

Lyckas länsstyrelsen rekrytera skulle det innebära att Alfred Akersten kan koncentrera sig mer på uppdrag i sina hemtrakter Skaraborg. Och att som rovdjursspårare jobba med lokalkännedom är positivt på flera sätt, tycker han.

– Det är lättare för folk att ringa den rovdjursspårare de känner än att leta upp ett namn på länsstyrelsens hemsida. Och vi är beroende av att människor tipsar och kontaktar oss om var de sett rovdjur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista