1 av 2
Från och med i dag går det att surfa fritt på Nya stadens torg i Lidköping. Foto: Jessica Shanthi Säll /Sveriges Radio.
2 av 2
Camilla Andersson, turistbyråansvarig vid Destination Läckö-Kinnekulle, här tillsammans med Robert Lidberg, ägare av IT-driftbolaget Ember Ab. Foto: Jessica Shanthi Säll/Sveriges Radio.

Lidköping först ut med fritt nätverk

"Det är bara positivt och välkomnande"
2:24 min

Nu kan Lidköpingsborna surfa fritt på stadens gator och torg. Lidköping är idag först i Skaraborg att erbjuda ett fritt trådlöst nätverk till invånare och besökare.

Camilla Andersson, turistbyråansvarig vid Destination Läckö-Kinnekulle menar att det har funnits en efterfråga från besökare av staden att kunna koppla upp sig fritt mot ett trådlöst nätverk.

– Jag tror att det är en välkomnande gest när man kommer som besökare eller turist till stan, och i och med att det är så enkelt att koppla upp sig, så tror jag att många kommer att sitta på kaféer eller restauranger runt torget, och kanske stanna lite längre kanske än vanligt. Så det finns ju möjligheter att bara sitta still och få mer information lättillgängligt. Det är bara positivt och välkomnande.

– Här blir det ju mycket enklare nu, när man kan säga att det är fritt och besökarna får säkert redan upp det i telefonen när de kommer, att nätverket är fritt, säger Camilla Andersson, turistbyråansvarig vid Destination Läckö-Kinnekulle.

Det nya nätverket i Lidköping utgår från Gamla Rådhuset och täcker 10 000 kvadratmeter av stadskärnan, vilket är lite mer än hela Nya stadens torg. Som mest kan 400 personer använda nätverket samtidigt.

Nätverket kommer att vara fritt, alltså tillgängligt för vem som helst och utan krav på användaren att registrera sig eller använda lösenord för att få tillgång till nätverket.

Har kommunen diskuterat att om man antingen ska informera turisterna eller de som bor här om vad man ska tänka på om man använder ett sådant här nätverk?

– Vi har inte gjort det, säger Camilla Andersson, turistbyråansvarig vid Destination Läckö-Kinnekulle.

– Vi har ju haft ett nätverk tidigare inne i turistbyrån med omnejd, sedan några år tillbaka, med ett lösenord som står på dörren för turisterna, men det har inte sträckt sig så långt utanför vår lokal. Och det har aldrig uppstått något problem kring det.

– Det är så pass vanligt förekommande med fritt wifi överallt, på de flesta ställen, så jag tror inte att vi kommer att behöva ta upp det så som jag ser det nu, det tror jag inte.

Har det varit något som ni diskuterat, att man som användare måste registrera sig för att använda nätverket?

– Nej, det har inte varit någon diskussion om det än så länge, säger Camilla Andersson, turistbyråansvarig vid Destination Läckö-Kinnekulle.

Robert Lidberg, ägare av IT-driftbolaget Ember Ab, tycker att registrering av användare inte fyller någon funktion. IT-driftbolaget sköter servicen och underhållet av nätverket som drivs i Lidköpings kommuns namn, tillsammans med Destination Läckö-Kinnekulle som ägs av Götene och Lidköpings kommun.

– Det finns ingen funktion med det, att registrera användarna. Dels sätter man upp ett hinder, och det blir det inte lika tillgängligt. Och det är det som det handlar om, att hålla det väldigt enkelt. Att bara kunna koppla upp, rakt upp och ner, inget lösenord eller någonting, bara väldigt internetenkelt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".