EWA G(R)ILLAR

Sten Bergheden(M)om livet som bonde, politiker och förälder

19 min

När Ewa Ohlsson grillar med moderata riksdagsledamoten Sten Bergheden blir det ett samtal om föräldraskap, jakt och frihetskänslan i att susa fram i en Cadillac. 

I serien En g(r)illad politiker har turen kommit till den moderata riksdagsmannen Sten Bergheden från Mariestad. Över grillen får vi lite mer kläm på vem 49-årige Sten är, och här hittar vi en man som inte har så mycket tålamod utan vill att saker och ting ska hända fort. 

Han bor med sambo och tre barn i föräldrahemmet i utkanten av Mariestad, där släkten har funnits i tre generationer. Gården är på ca 250 hektar och drivs ihop med brodern, som bor i grannhuset.

Det är skog och marker som ska tas omhand- samtidigt som politiken tar det mesta av tiden.

– Man hinner inte. Vi har hjälp av några grannar vad gäller skötseln av jorden, säger han.

I köket hålls han inte så mycket, men han jagar gärna maten som ska ätas. Ett av Sten Berghedens största intresse är nämligen jakt. Väggarna hemma på gården pryds av vapen, både från armén och jaktgevär. 

– Jag har utbildat en del jägare och tycker att det är kul och avkopplande att vara i skogen, säger han. 

Som förälder försöker han att vara drivande.

– Jag försöker att vara med, och pusha dem framåt. Men det är viktigt att de får göra sina misstag emellanåt. Det är det de lär sig av. Så var min far också. 

Är det du som bestämmer hemma?

– Nja, jag tror nog att det är vår äldsta dotter som bestämmer. Hon har en väldigt stark vilja och driver frågor hårt och kommer med bra argument. 

Sten Bergheden grillar marinerad fläskkotlett.Svensk. Till det serveras sallad, två olika bearnaisesåser och färskpotatis. 

EN G(R)ILLAD POLITIKER

En reportageserie i åtta delar där vi får lära känna några skaraborgska politiker på ett annorlunda sätt. I serien träffar vi Ulrika Carlsson, Josef Fransson, Evalena Öman, Pär Johnson, Nils Farken, Urban Ahlin, Annika Eclund och Sten Bergheden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista