Per Holmqvist i en "lärkruta" Foto: Maja Falkeborn Willner

"Lärkrutor" ska få tillbaka sången

"Kan vi göra något åt det, så ska vi göra det"
5:16 min

Sånglärkan har de senaste 35 åren minskat med tre fjärdedelar i Sverige. ”Rädda sånglärkan” är ett projekt av Sveriges ornitologiska förening som går ut på att inte så hela åkern.

– Ja, man blir ju lite rädd för vad andra bönder ska säga. Det ser ju ut som jag har missat i sådden. Men jag tror de flesta vet vad det handlar om, säger bonden Per Holmqvist från Kålland.

På Per Holmqvists vetefält så är vissa rutor tomma. Där har bonden alltså inte odlat några grödor. De är 4 x 4 meter stora ungefär, och utspridda här och där på åkern.

Uppifrån kan man tänka sig att det ser ut som en jättespindel klivit runt i fältet, men från markhöjd så syns det inte så tydligt.

Vi får leta ett tag tills vi hittat en av de så kallade lärkrutorna.  

– Ja, här är en ruta.  Här har vi har stängt av såmaskinen på en fyra-fem meter så att det har blivit tomt på vete, säger han.

Det är dom här rutorna som kan hjälpa sånglärkan att fortsätta inviga våren åt oss med sin sång.

För en av anledningarna till att sånglärkan har minskar så fort i antal det är just för man nu odlar allt tätare, och lärkan som lever i åkermarker, har då svårt att hitta föda.

Men på den här lärkrutan som vi nu står på, kan ungarna ta sats när dom ska flyga, och här växer tillräckligt med ogräs för att de ska få mat.

Ambitionen är att lämna två rutor per hektar och på det gärdet vi står så finns nästan 100 stycken lärkrutor.

Hur många sånglärkor som häckat på dom här plättarna vet man inte, och Per Holmvist kan inte säga att han märkt att det blivit fler lärkor i området.

Men det har gjorts forskning på andra ställen, där man har provat just den här metoden. I Englande till exempel, där tredubblades sånglärkan på en gård som hade sånna här rutor. 

Göran Mellbring är ordförande i västergötlands ornitologiska förening och berättar att sånglärkan minskat med 3/4 de senaste 35 åren.

– Det är fortfarande ingen sällsynt fågel, men det är oroväckande att den minskar så fort i antal. Kan vi göra något åt det, så ska vi också göra det, säger Göran Mellbring.  

Det är nu tredje året som ornitologiska förening driver projektet med lärkrutorna, och de hoppas att ännu fler bönder kommer att delta i framtiden.

För Per Holmqvist så var det inte svårt att ta beslutet om att anlägga lärkrutorna, från föreningen så får man kompensation för förlorad markyta, men det viktigaste för Per är bara att få fortsätta höra lärkans kvitter på våren.

Sånglärkans kvitter vill jag inte missa, säger Per Holmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".