1 av 3
Väntan kan bli lång på akuten. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg
2 av 3
Akutmottagning skyltar med regionens löfte. Foto: Jonas Partheen/P4 Skaraborg
3 av 3
Gert-Inge Andersson (S), regionråd. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
#VGRgranskning

Regionrådet medger: köerna till vården är ett misslyckande

Gert-Inge Andersson (S): Det kanske var att sätta målet för högt
1:56 min

Efter förra valet lovade de rödgröna politikerna i regionen att korta väntan på läkare vid akuten, och snabbare besök på vårdcentralen. Men inget av löftena har uppfyllts, visar vår granskning. Och nu medger de styrande att det är ett misslyckande.

– Det är bara att erkänna att vi inte lyckade med det. Och det kanske var att sätta målet för högt, men vi gjorde det i all välmening till våra medborgare, säger Gert-Inge Andersson (S), regionstyrelsens ordförande.

Minst nio av tio som tar en nummerlapp på akuten ska få träffa en läkare inom en timme. Och vårdcentralerna ska hjälpa patienterna snabbare.
Med de löftena ville de rödgröna partierna förbättra kvalitén i sjukvården efter förra regionvalet. Men när mandatperioden går mot sitt slut är inget av löftena infriade.

Löftet att 90 procent av patienterna på akuten skulle få träffa en läkare inom en timme har de rödgröna själva övergett. Istället ät målet sänkt till 60 procent. Men att det skulle vara att svika väljarna tycker inte Gert-Inge Andersson.

– Fyra år är väldigt lång tid, och det kan faktiskt vara så att det händer saker och ting under en mandatperiod.


Det är fler som får vänta längre på akuten, det är färre som får träffa en primärvårdsläkare inom sju dagar, varför ska väljarna ge er rödgröna förnyat förtroende i höst?


– Det enkla skälet tycker jag är att det pågår en ständig process att förbättra de här väntetiderna. När det gäller akutmottagningarna är det en viktig, men liten del utav hur vår hälso- och sjukvård fungerar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".