Projektledaren Tarja Susi, lektor i kognintionsvetenskap. Foto: Hugo Hellman/Sveriges Radio

Högskolan vill öka säkerheten för barn på nätet

1:30 min

Tillsammans med stiftelsen Change Attitude ska forskare på Högskolan i Skövde utveckla datorspel som förebygger sexuellt utnyttjande av barn på nätet.

Med ökat internetanvändande ökar riskerna för att barn ska utnyttjas sexuellt på eller via internet.

Och nu startar forskare vid Högskolan i Skövde ett forskningsprojekt för att öka barns säkerhet på nätet. Tanken är att skapa en spelprototyp som ska lära barn om riskerna som finns på nätet med fokus på sexuellt utnyttjande, så kallad grooming.

Men det kommer inte bli ett spel med "fula gubbar", fokus ligger på att få barn att tänka på vad de gör på nätet.

– Vi vill ge barn verktyg som de kan använda för att förstå konsekvenserna av sina handlingar, säger projektledaren Tarja Susi. 

Projektet genomförs tillsammans med stiftelsen Change Attitude, som jobbar med att stoppa det sexuella våldet mot barn.

Högskolan kommer att stå för forskningsinsatsen och Change Attitude kommer bidra med sin kunskap om ämnet och sina kontakter. Grundaren Ulla Lemberg tror att projektet kan få mycket postiva effekter.   

– Det kan ju betyda fantastiskt mycket, om det går att utveckla ett spel så kan det ingå i skolundervisningen, säger Ulla Lemberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista