Annika Östbergs frälsning - ingen blixt från klar himmel

5:54 min

Hon dömdes 1981 till livstids fängelse för dubbelmord. I dag är hon fri - och det är religionen som har hjälpt henne att överleva, säger hon. Idag besökte Annika Östberg Skara under 1000-årsjubileet. 

Många före detta brottslingar finner ro inom religionen. En av dem är Annika Östberg, som i 28 år satt i amerikansk fängelse dömd för dubbelmord, varav ena offret var en polis.

Det var ett tufft och hårt klimat i fängelset. Annika Östberg beskriver sina medfångar som sin familj och utan dem hade hon inte klarat sig. Dessutom fann hon någonting annat - hon började tro på Gud.

- För mig var det inte som ett blixtslag, för mig var det en långsam och genomtänkt process. I fängelset finns det ingenting runt omkring som man blir distraherad av. Till slut kommer man till punkten: Varför är jag här, vad är det för mening med allting? Då kommer man i kontakt med den andliga delen av sig själv - det är då ett naturligt steg till att tänka "finns det någonting mer här, någonting större" och då tror jag att man kommer fram till Gud så småningom, säger hon till P4 Skaraborg.

Under tiden hon satt i fängelse i USA fick hon besök av Svenska kyrkan, någon hon är väldigt tacksam för både då och idag.

- Det var en möjlighet att prata svenska och få en direktlänk till Sverige, som ju var så långt borta men så nära i mitt hjärta. Men det var också att prata med en person som såg mig som en människa, istället för en brottsling, ett nummer, en "cop killer" som de kallade mig i USA. Det var väldigt viktigt att ha den där kontakten, säger hon.

Sedan tre år tillbaka är Annika Östberg en fri kvinna. I dag föreläste hon om kyrkans betydelse i fängelset under Skara stifts 1000-årsjubileum.