Vurmar för bra mat

2:37 min

Stjärnkocken Paul Svensson pratade sig varm för grönsaker och närproducerad mat när matfestivalen i Skövde invigdes på fredagen. Det finns en jättemarknad för producenterna, menar han.

När Sveriges kommuner köper in mat handlar det om runt två miljoner måltider varje dag, berättar Paul Svensson samtidigt som han tillreder en anrättning inför åhörare på Hertig Johans torg i Skövde. Men en för liten del av dessa inköp består av ekologiska och närproducerade varor.

– Det är ju en jättemarknad. Vi pratar om nästan tre miljarder kronor i intäkter som producenterna skulle kunna få bara på grönsaker, säger han.

Ändå menar han att kommunerna blivit bättre på det här, men att det fortfarade finns ett för stort hinder i komplicerade regler kring upphandingen. Själv kommer han att finnas med under fredagen och lördagen i Skövde för att sprida sitt budskap.

– Framförallt vill jag lyfta fram vilken enorm kraft grönsaker har i matlagning. De kan faktiskt vara huvudingrediensen i en måltid.

På påståendet om att vi idag måste tänka på så mycket för att vara miljömedvetna och ekologiska konsumenter svarar han:

– Ja. Men samtidigt är det jätteviktigt. Mat får inte vara búlk. Det får inte vara något som bara skapar mättnadskänsla. Mat måste få en tydligare status i samhället.