S: Skaraborg har förlorat åtta år

1:33 min

Glesbygden har nedprioriterats och storstaden gynnats under alliansstyret. Det menar Socialdemokraterna i Skaraborg i en rapport idag. 

Dom kallar rapporten fyndigt för Skaraborg – Stockholm 0-8 och pekar på åtta punkter där alliansen svikit Skaraborg och glesbygden. Det har blivit färre polisstationer, myndigheter har bommat igen och flyttat till storstan och jobben inom det offentliga har gått samma väg till mötes.

- Man har gjort skattesänkningar som gynnar storstaden. Fastighetsskatt, RUT och krogmoms, allt det går till den största delen till storstäderna, säger Urban Ahlin (S), distriktsordförande i Skaraborg och utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Men det är ingenting av detta som Socialdemokraterna vill riva upp och återinföra. Ett exempel på det är fastighetsskatten, som ersatts med en kommunal fastighetsavgift. Enligt en undersökning som Dagens nyheter gjort innebär den förändringen att rika Stockholmskommuner, till exempel Danderyd, fått skattelättnader, medan det i till exempel småkommuner som Gullspång fått motsatt effekt. Något som Socialdemokraterna tycker är förkastligt, men ändå inte kommer förändra.

- Det är väldigt många åtgärder som den här regeringen har gjort som vi inte kan göra någonting åt. Det skulle omkullkasta människors privatekonomi. Så vi kommer inte införa någon fastighetsskatt och höja den för de som bor i storstaden. Det vi pekar på är att människor måste ha en förståelse för vad det är som skett. Det handlar om en gigantisk förmögenhetsomflyttning från landsbygden till storstaden, säger Urban Ahlin (S).