Sjukvård, skola och arbetslöshet - hetaste valfrågorna i Skaraborg

1:35 min

Sjukvård, skolan och arbetslösheten är de tre viktigaste valfrågorna för skaraborgarna, det visar en opinionsundersökning som Novus har tagit fram till Sveriges Radio.

När det kommer till valrörelsen så tycker skaraborgarna att partierna har lagt mycket fokus på de hetaste valfrågorna.

– Ja men det har de. Sjuksköterskedebatten som har varit uppe i flera år har tagit ganska stor plats, säger Astrid Bäck som studerar i Skövde.

– Skolan har kommit upp nu, den hör man om varje dag nästan, säger Tommy Almqvist från Skövde.

– Ja det har nog varit mycket fokus men å andra sidan så är det så lätt att prata när det är val. Vi får se vad det blir av det sedan, säger Britt från Skövde.

De valfrågor som ligger skaraborgarna närmast om hjärtat skiljer sig inte ifrån övriga landet. Efter sjukvård, skola och arbetslöshet så tycker över hälften att landets eknomi och äldreomsorgen är bland de viktigare frågorna. 

De skaraborgare jag träffar tycker att valrörelsen har lagt mycket fokus på de viktigaste frågorna i valet men att partierna är för otydliga. 

– Jag tycker att de kunde bli mycket tydligare. Att ideologin för Socialdemokraterna och det som är till vänster ska vara mycket mer tydligt uttalat. Likadant med de borgerliga partierna. Det saknar jag i hela valrörelsen både på riksnivå och kommunal nivå, säger Tommy Almqvist från Skövde.

Med så mycket fokus på de frågorna, har du nu bättre koll hur partierna står i frågorna?

– Nej det har jag inte. För det här valet tycker jag att det mesta låter likadant. Om man inte kunde se eller känna igen röster så kan man inte skilja på partierna. Förutom Sverigedemokraterna, säger Britt från Skövde.