Ett par kalla nätter kan förstöra en hel äppelskörd

9:44 min

I år är endast tio procent av äppelodlaren Joacim Holgerssons skörd klass ett-äpplen. Vilka äpplen som blir klass ett eller två avgörs redan under våren. 

Nu är det äpplets tid. På många grenar runtom i Sverige så hänger de färggranna, runda frukterna redo att plockas, men på grund av frostiga nätter i våras är skörden av klass ett-äpplen liten i år, berättar äppelodlaren Joacim Holgersson. 

– Klass två-äpplen är det däremot gott om. Åttio till nittio procent av skörden får bli must i år, säger Joacim Holgersson och låter lika glad för det. 

Joacim Holgersson sköter både en äppelodling på Billingen, äger en odling på Kålland och en på Brattefors gård på Kinnekulle. Han är mannen bakom Bramleys äppelodlingar och musteri. Med åttio olika sorters äpplen så har han koll på hur äpplena ska smaka när de är som bäst.

– Det är väldigt få äpplen som inte smakar bra tycker jag, men folk vill oftast ha röda äpplen. Jag förstår inte varför röda äpplen är mer populära, de gröna är minst lika goda.