Skaraborgarna vill ha Löfven som statsminister

1:21 min

Skaraborgare vill ha Stefan Löfven som statsminister, det visar en opinionsundersökning som Novus har tagit fram till Sveriges Radio. Men hade hela Sverige fått välja så hade dock Fredrik Reinfeldt fått sitta kvar som statsminister.

Enligt undersökningen så vill 32 procent av skaraborgarna se socialdemokraternas starke man leda landet samtidigt som 26 procent vill ha moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Övriga svarade annan partiledare eller vet ej.

Therese Johansson från Skara tror att det beror på att fler Skaraborgare känner mer anknytning med Stefan Löfven än Fredrik Reinfeldt.
– Jag tror att han representerar oss här på ett bra sätt och han inger ett bättre förtroende. Jag ser honom som en vanlig arbetare och han står upp för de frågor som vi tycker är viktiga här.

Resultatet skiljer sig från övriga landet som enligt undersökningen hade valt att ha kvar Fredrik Reinfeldt som statsminister.

– Jag har inget bra svar på varför, jag trodde skaraborgarna skulle stämma överens med svenska folket men tydligen inte, säger Sven Nyberg från Skövde

– Vi är väl mer socialdemokratiska här. Mer lågavlönade kanske, säger Therese Andersson från Tidan.

Det lär bli en jämn valspurt mellan de två partiledarna. Med bara en vecka kvar till valet så har gapet mellan de rödgröna partierna och Alliansen krympt. Alliansen knappar in och det skiljer 8,6 procentenheter mellan blocken enligt Svensk väljaropinion.