P4 MORGON

Juniorpanelen träffar en brandman

4:54 min

När Juniorpanelen besökte brandstationen i Skövde och träffade brandmannen Therese Molin fick man in ett stort larm, så Juniorpanelen fick se en utryckning på riktigt nära håll.

Tuva Tapper, Alva Doyle och Daniel Friedländer var alla mycket nyfikna på att få träffa en brandman och höra om hur det är att jobba på brandstationen. Innan besöket trodde alla att vi skulle träffa en manlig brandman men istället möttes vi av Therese Molin. Att barnen blev lite förvånade är inte konstigt då endast 3% av Sveriges heltidsanställda brandmän är kvinnor.

Therese bjöd panelen på en rundvandring där de först fick se brandmännens gym. Panelen fick också testa att bära ett så kallat andningspaket som var riktigt tungt. Vidare besökte vi rummet där man tvättar slangen efter en utryckning. Där rynkade panelen på näsan åt lukten som Daniel beskrev som möglig sten.

Slutligen blev det dags att besöka vagnhallen där alla bilarna och brandmännens uniformer finns. Therese berättade om vilken typ av larm de kan åka ut på och att de måste hinna få på sig kläderna mycket snabbt vid en utryckning. Tuva testade att ta på sig Therese uniform ivrigt påhejad av oss andra. Direkt efter detta ljöd larmsignalen och vi blev vittnen till en riktig utryckning vilket var både spännande och lite läskigt tyckte Alva.

Avslutningsvis bjöd Therese på en åktur i brandbilen och panelen fick även testa att spruta vatten.