Ungdomar flyr landsbygden - men Matilda bor kvar

1:31 min

Landsbygden avfolkas och storstäderna växer som aldrig förr. 24-åriga Matilda Wardin från Jäla går emot statistiken - och trivs på landet.

Jäla består av ett gäng hus, 149 invånare i olika åldrar, ett antal åkrar och hela nio mjölkproducenter. Matilda Wardin har bott här i hela sitt liv - nu bor hon i ett hus några hundra meter från barndomshemmet.

- Det är här jag är uppvuxen och känner mig trygg.

Det finns både för-och nackdelar med att bo i glesbygden, säger hon. Fördelarna väger över – men smidigt, nej, det är det inte alltid.

- Kollektivtrafiken finns nästan inte. Man kan åka en buss klockan sju på morgonen, men man kommer inte hem.

Kan du förstå att man inte kan få till en bra kollektivtrafik när det bor så få personer här?

- Absolut, men det finns ju fler byar än Jäla man kan samordna med.

Hon gnäller definitivt inte över tillvaron –  men hon menar att politikerna måste lyfta blicken från storstaden och se till hela Sveriges bästa. Partiernas satsningar på landsbygden spelar roll för vem Matilda Wardin lägger sin röst på den 14 september – och viktigast av allt är en sak:

- Man ska inte bli straffad för att man bor långt bort. Det är så mycket som handlar om oss på landsbygden också, det är inte bara storstaden som gäller. 

I eftermiddag mellan klockan 15.04 och 15.45 blir det mer om landsbygden och utflyttningen. Då kommer Ulrika Carlsson (C) och Nils Farken (MP) till studion i årets femte valduell.