Hårfärg förstörde frisörs lungor - nu ska varningstexterna kollas

4:33 min

Många hårfärger innehåller kemikalier som kan ge allergi och andra besvär. Frisören Frida Eggen slutade använda kemikalier på sin salong när hennes kollega blev sjuk.

Om en hårfärg innehåller allergiframkallande ämnen så ska den märkas med en varningstriangel och en varningstext, som bland annat avråder personer under 16 år från att använda produkten. Men så är det inte alltid, och därför har Läkemedelsverket dragit igång en inspektionskampanj tillsammans med 80 kommuner. I höst ska inspektörer från Miljösamverkan Östra Skaraborg besöka frisörer och butiker för att kolla så deras produkter har rätt märkning. 

– Som konsument vill man ju veta vad som är i, säger Eva Berglund, chef på Miljösamverkan Östra Skaraborg.

– Grunden är ju att märkningen är rätt, så man som konsument har en chans att kolla själv. Vissa av de här hårfärgningsmedlen innehåller ju allergiframkallande ämnen, och då är det ju viktigt att som kund kunna kolla vad färgen fortsätter hon.

Men även om en produkt har rätt varningstext så finns själva grundproblemet kvar - att de kemikalier som finns i hårfärg kan orsaka allergier och andra problem. Frida Eggen i Karlsborg har slutat använda kemiska preparat på sin frisörsalong, efter att hennes kollega blev sjuk. Numera används bara hårfärg gjord på naturliga pigment på salongen.

– Det fick en snabb vändning kan man säga, för att min kollega fick nedsatt lungkapacitet med 20 procent ganska fort. Det är det väldigt vanligt för frisörer, målare och rökare. Det pep jättemycket i bröstet på henne. Så därför bestämde vi oss för att nu kör vi liksom och efter det har det blivit bättre.