VALET 2014

Höjd bensinskatt hetaste frågan

2:55 min

Att höja bensinskatten med 70 öre litern är på sikt ett bra sätt att utveckla landsbygden, menade Nils Farken (MP) i eftermiddagens politikerduell.
– Det vore mycket olyckligt, kontrade Ulrika Carlsson (C)

Till skillnad från tisdagens duell mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna så var det två ganska eniga politiker i dagens duell om landsbygdsfrågor. De stora skillnaderna fanns när det gällde synen på gårdsföräljning av alkohol och Miljöpartiets förslag att lägga på 70 öre i miljöskatt på bensin.

–  Dom pengarna som det ger vill vi lägga på forskning för att kunna utveckla fler bränslen, som också är närodlade. Vi vill till exempel öka biogasanvändningen ännu mer, sa Nils Farken.

– Jag pendlar själv mellan Mariestad och Töreboda. För mig skulle den 70-öringen bara betyda en ökad kostnad på en hundring i månaden, fortsatte han.

Ulrika Carlsson:

– Bilen är viktig för oss på landsbygden. Visst ska vi ha miljövänliga bränslen, men att straffbeskatta landsbygden på det viset tycker jag är mycket olyckligt.

När det gäller tanken om att börja tillåta gårdsförsäljning av alkohol hos lokala producenter är Miljöpartiet negativa.

– Vi ser att det kan bli ett folkhälsoproblem när det kommer så nära. Vi tycker att Systembolaget i dag gör ett väldigt bra arbete. Det vill vi behålla, sa Farken.

– Det är inte det som det handlar om eftersom det rör sig om relativt dyra högkvalitativa varor. Det kommer inte bidra till en försämrad folkhälsa utan snarare göra att landsbygden blomstrar, sa Ulrika Carlsson.