RIDSPORT

Frida Beiron tog SM-brons

6:04 min

12-åriga Frida Beiron från Mariestads RK tog brons med sin häst Top Fuel när ponny SM i fälttävlan avgjordes på gården Ljuslingsbacken utanför Skövde. Beiron var därmed den enda lokala ryttaren som tog medalj under helgens SM tävlingar.

Det var bästa möjliga förutsättningar när framtidens fälttävlansryttare gjorde upp i ponny SM i Skaraborgs fälttävlansmecka Ljuslingsbacken en bit utanför Borgunda.

Solen sken oavbrutet då 120 ekipage genomförde i tur och ordning dressyren, terrängritten och banhoppningen.

Inför söndagens avslutande hoppning var det osäkert om det skulle bli några lokala pallplatser i de tre SM klasserna. Men då slog Frida Beiron till.

12-åriga Beiron från Mariestads ridklubb avancerade med sin häst Top Fuel från femte plats och tog bronset i klassen där ryttarna som äldst fick vara 13 år och hindren som högst 80 centimeter, och att hamna på pallen tyckte Frida Beiron var stort.

– Det var skitkul, säger Frida Beiron med ett skratt.

– Dressyren gick inte så bra men terrängen gick jättebra och hoppningen också.

Banhoppningen genomförde Mariestadsryttaren felfritt och glädjen över att ha tagit brons gick inte att ta miste på.

– Det här var min dröm, ler Frida Beiron.

I den största SM klassen var Stina Andersson Holm från Skaraborgs FK det enda lokala bidraget.

Andersson Holm och Kimbajar S slutade nia efter att insatsen i terrängritten grusat hennes chanser till en topplacering men den felfria banhoppningen gjorde ändå att tävlingshelgen blev godkänd.

– Jag är nöjd. Det kunde gått bättre men det blir som det blir, konstaterade Andersson Holm som nu blir för gammal för att rida ponny och ska sikta in sig på att köpa en stor häst för att fortsätta sitt tävlande.

I centrum för helgens ponny SM i fälttävlan stod Björn Kastenman, son till den bortgångne OS guldmedaljören Petrus Kastenman.

Björn, som tillsammans med sin familj driver fälttävlansanläggningen Ljuslingsbacken där han framgångsrikt tränar flera skaraborgska ryttare, kände stolthet när han summerade tävlingarna.

– Jag tycker att standarden sen vi hade SM för tre år sen har blivit betydligt bättre. De har lyft sig vilket är positivt för vår sport i framtiden för det här är nästa generation som ska komma upp och rida, säger Björn Kastenman som kunde konstatera att inga allvarliga incidenter inträffade under helgen.

Fanns det någon ny Sara Algotsson Ostholt bland de som tävlade här?

– Det kan nog finnas ett par stycken som har möjlighet att komma upp i landslagsklass. Det tror jag, säger Kastenman.