Ändringar väntas i groominglagen

Groominglagen - som skulle skydda barn från nätpedofiler - fungerar inte som det var tänkt. Nu ska lagen ses över.

Från det att groominglagen infördes den 1 juli 2009 och fram till förra året har det bara gjorts åtta anmälningar i Skaraborg om kontakt med barn i sexuellt syfte, det vill säga grooming. Ingen person har fällts för brotten.

Grooming ger max ett års fängelse men beviskraven gör att lagen är verkningslös menar många.
Det krävs en aktiv handling för att få gärningsmannen fälld - att han köper en tågbiljett till barnet, bokar ett hotellrum eller liknande. Man ska också kunna bevisa att gärningsmannen verkligen förstått att han har kontakt med en person som är under 15 år.

Den här typen av utredningar landar oftast i andra brott, till exempel utnyttjande av barn för sexuell posering. Och om en nätpedofil stämt träff med ett barn i sexuellt syfte så slutar det i värsta fall i ett fullbordat övergrepp.

I den stora nätpedofilhärva som nu rullas upp har den misstänkte inte ens haft ambitionen att träffa sina offer i verkligheten. Han har enligt åklagaren lyckats manipulera flickorna att begå övergreppen på sig själva medan han tittat på hemma framför datorn. 

 För att eventuellt spetsa till groominglagen pågår nu en utredning som väntas bli klar under nästa år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista