Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ASYL SKARABORG - JAKTEN PÅ ETT NYTT LIV

De tjänar miljoner på asylboenden

Publicerat tisdag 14 oktober 2014 kl 05.05
Bert Karlsson: Vi måste göra vinst
(2:23 min)
Bert Karlsson säger att vinsterna fungerar som buffert om Migrationsverket skulle lägga ner boendet. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio

P4 Skaraborg har granskat årsredovisningarna hos företagen som driver asylboenden i Skaraborg. Största vinsten gjorde Bert Karlsson, vars olika bolag dragit in sammanlagt 16 miljoner kronor.

Är det rätt eller fel att tjäna pengar på flyktingboenden? Kommentera här.

Bolaget Jokarjo AB ägs av Bert Karlssons barn Johanna och Joakim, med Bert som VD. Förra året var de Migrationsverkets största leverantör av asylboenden och fakturerade myndigheten med 38 miljoner kronor för de tre asylboenden de drev då. 

Bolaget gjorde en vinst på drygt fyra miljoner kronor - eller åtta procent av intäkterna, visar vår granskning av årsredovisningen. I denna vinst finns också en försäljning av Kopparbergs bryggeri inräknad. Men det här är bara en bråkdel av det som familjen Karlssons asylimperium drog in ifjol. Förutom Jokarjo finns en rad andra företag med i bilden - alla mycket lönsamma.

P4 Skaraborg har även granskat Jokarjo AB:s dotter- och intressebolag som är kopplade till asylverksamheten för att få en helhetsbild. Det handlar då om de två fastighetsbolagen Stora Ekeberg resort AB och Värmlands resort AB. I dessa två fastigheter hyr Jokarjo AB in sig och driver asylboende i Skara och i Värmland. De båda bolagen gjorde stora vinster 2013 och gick med 70 respektive 80 procent i vinst.

Dotterbolaget Restaurang Stora Ekeberg AB, som står för maten på asylboendet i Skara, går även det med vinst. På en omsättning om tio miljoner kronor gjorde de en vinst på nära fyra miljoner.

Det här är alltså företag som verkar i och runt asylboendena, alla med Bert Karlsson och hans barn i spetsen. Slår man ihop företagens vinster blir det en summa på 16 miljoner före skatt. Sätter man det i relation till de 38 miljoner som Migrationsverket betalade för verksamheten till Jokarjo så har alltså hälften - varannan skattekrona - blivit vinst. Något som Bert Karlsson inte ser något problem med.

– Jag har inga problem med att vi måste göra vinst. Vi måste göra vinst på fastigheten. Det är så absurt dumt, det är ju samma sak som när Migrationsverket hyr en lägenhet till någon, eller socialen gör det. Ska man inte göra vinst bara för man hyr ut till fel person, säger Bert Karlsson.

Det är inte bara Bert Karlssons bolag inom branschen som är lönsamma. Tofta snickeri, som driver två boenden, ett i Karlsborg och ett i Götene, uppger själva av de gör en vinst på runt tio procent. I Lugnås är det Örnen Öland som driver boendet, enligt årsredovisningen med en dryg tolvprocentig vinst, eller 1,3 miljoner. Samma sak gäller Prefugium AB som driver ett mindre asylboende i Hjo.

Frågar man Bert Karlsson är det här en lönsam bransch - men osäker att vara i - och därför blir vinsterna stora.

– Hade vi haft längre avtal hade vi kunnat gå ner i pris, inga problem, säger han.

Och göra mindre vinster?

– Absolut, men det gör ingenting om vi vet spelreglerna. Nu måste vi gardera oss ifall de plötsligt säger "nu ska vi inte ha det här längre", de kan de göra, vi har bara kontrakt på sex månader i taget, så vi måste ha en buffert, säger Bert Karlsson.

Företagens omsättning och vinst 2013

Jokarjo AB
Boende: Stora Ekeberg m.fl
Omsättning: 52 miljoner
Vinst före skatt: 4,259 miljoner
Vinstmarginal: 8,1 procent

Restaurang Stora Ekeberg
Restaurang på Stora Ekeberg
Omsättning: 10,118 miljoner
Vinst före skatt: 3,987 miljoner
Vinstmarginal: 39,4 procent

Stora Ekeberg Resort AB
Fastigheten Stora Ekeberg
Omsättning: 6,845 miljoner kr
Vinst före skatt: 4,659 miljoner kr
Vinstmarginal: 68,1 procent

Värmlands resort AB
Fastighet i Värmland, där boende drivs
Omsättning: 7,662 miljoner
Vinst före skatt: 6,262 miljoner
Vinstmarginal: 81,7 procent

Prefugium AB
Boende: Tappers student & vandrarhem, Hjo
Omsättning: 1,084 miljoner kr
Vinst före skatt: 170 000 kr
Vinstmarginal: 15,7 procent

Örnen Öland AB
Boende: Lugnsäter i Lugnås
Omsättning: 10,897 miljoner
Vinst före skatt: 1,345 miljoner
Vinstmarginal: 12,4 procent

Källa: Bolagens årsredovisningar/Bolagsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".