Anni Hindochas farbror Ashok Hindocha och syster Ami Denborg. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg

Mördade Annis syster berättar om den svåra rättegången i Sydafrika

Mördade Annis syster Ami Denborg: Det river upp massor med sår
3:00 min

Anni Hindochas anhöriga turas om att vara på plats i Sydafrika för att följa rättegången mot Annis make. Ami Denborg, syster till Anni, beskriver hur känslomässigt tuff den här processen är.

Anni Hindocha från Mariestad mördades under parets smekmånad i Kapstaden 2010. Annis syster Ami kom nyligen hem från Sydafrika där hon var på plats när rättegången mot maken inleddes.

-- Det har varit väldigt tufft känslomässigt. Att sitta där och behöva lyssna på allt som händer det är jobbigt. Det tär på känslor och tankar och det river upp massor med sår, säger Anni Hindochas syster Ami Denborg. 

Den omfattande rättegången som följs av medier världen över startade i början på oktober och är planerad att avslutas den 15:e december. Storasyster Ami är nu tillbaka i Sverige och fortsätter följa rättsprocessen härifrån.

-- Jag har följt rättegången sista veckan hemifrån via twitter bland annat som uppdaterar en gång i minuten ungefär. Koncentrationen på något annat är väldigt svår mellan tio och fyra när själva rättegången håller på.

Annis föräldrar och bror är på plats och kommer vara i Sydafrika under hela rättegången. Ami har också sett till så att minst sex familjemedlemmar är på plats hela tiden för att kunna stödja varandra.

– Hela familjen och släkten är involverade i det här väldigt mycket och det gör att alla vill ställa upp och visa sitt stöd. Alla vill också veta vad som hände med Anni och det är därför alla åker ner dit.

Rättegången pågår i flera månader bland annat för att hela målet ska tas upp, och inte bara makens inblandning i mordet.

– Åklagaren har lagt fram målet från motivet till självaste dådet. Så alla vittnen har tillkallats från England, Sydafrika, polismyndigheten med mera för att konstatera hur skotten kom till och alla vittnen ska korsförhöras. Där är vi idag, säger Anni Hindochas farbror Ashok Hindocha.

Rättegången har fått stor uppmärksamhet från media runt om i hela världen, något som har påverkat familjen.

– Det är klart att det påverkar oss. Kommer man till rättsalen så står det ett femtiotal journalister som fotar och filmar så det är jättestort. Det är både positivt och negativt. Det positiva är att på grund av mediabevakningen så håller vi fallet vid liv. Det negativa är att det är klart att media påverkar våra liv. Mediafolk kan ringa dygnet runt bara för att få en kommentar, säger Ami Denborg.


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".