Emma Larsson från Grästorp sprider information om psykisk ohälsa. Foto: Kristoffer Hilmersson

Emma vill avdramatisera psykisk ohälsa

"Det ligger mycket skam i att må dåligt för man ska inte må dåligt"
1:23 min

Pyskisk ohälsa är ett stort problem i Sverige och självmord är den vanligaste dödsorsaken bland 15-24-åringar i Sverige. Emma Larsson från Grästorp tycker att det är mycket tabu inom psykisk ohälsa och jobbar nu med att sprida information om ämnet runt om i Skaraborg.

Emma Larsson tycker att dagens syn på psykisk ohälsa och de som drabbas är för dålig. 

– Det ligger mycket skam i att må dåligt för man ska inte må dåligt. Många som har psykisk ohälsa behöver inte alltid ha en anledning till varför man mår dåligt. Det gör att det skapar ännu mer ångestproblematik. 

Emma har nyligen startat upp en förening som kallas för Se Mig där hon tar upp ämnet psykisk ohälsa och hoppas kunna avdramatisera bilden om ämnet. Genom föreningen kommer hon bland annat åka runt i Skaraborg och hålla i föreläsningar om psykisk ohälsa. Hon jobbar även aktivt med att sprida broschyrer och informationsblad för att nå ut till så många som möjligt.

Vården inom psykisk ohälsa har de senaste åren mött kritik. Emma har därför blivit aktiv i politiken och har nyligen kommit in i regionen. Via den vägen hoppas hon att hon kommer kunna förbättra vården för de som är drabbade av psykisk ohälsa. Hon hoppas också att hennes informationsspridning kan hjälpa de som arbetar med psykisk ohälsa. 

– Jag skulle vilja ge informationsspridning till de som är yrkesamma inom området genom att ge de verktyg. Vad de kan vara uppmärksamma på. Det är inte bara vården utan även föräldrar som behöver stöttning. De behöver verktyg för att klara av när deras barn mår dåligt eller när de själva mår dåligt.

Emma Larsson har också egen erfarenhet inom ämnet då hon som ung led av psykisk ohälsa. Hon vill därför göra det mer uppmärksamt i skolor där hon själv inte fick den hjälp som hon skulle ha behövt.

– Lärare och skolor måste våga agera när elever avviker eller visar upp tecken på psykisk ohälsa. När jag själv gick i skolan var jag aldrig där och hade inga betyg på grund av min psykiska ohälsa. Ingen lärare gjorde någonting och jag fick ingen kontakt med BUP. Detta gjorde att jag föll rakt ner i golvet och nu är det jag själv som har kämpat mig uppåt, och det är inte så det ska vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".