Foto: Anderse Wiklund/TT

Gatubelysning i Mariestad släcks ner

"Vi har ett överskridande att hantera"
1:25 min

I Mariestad ska kommunen släcka ner gatubelysningen på vissa sträckor för att spara in pengar. Från och med idag kommer endast var tredje gatulampa vara tänd efter att det blivit mörkt utanför Mariestads centrum. 

På gång och cykelvägarna längs Gummerstadsvägen respektive till Snapen kommer belysningen släckas helt.

Evert Eklind från Mariestadspartiet sitter med i kommunens tekniska nämnd och var med och röstade igenom förslaget.

– Vi har ett överskridande att hantera. Därför måste vi försöka få in de pengarna och detta kommer ge oss 200000 kronor. Det är ett enigt arbetsutskott som har beslutat det här.

Har ni gjort detta i samråd med polis eller liknande med tanke på säkerheten efter att det har blivit mörkt?

– Nej det har vi inte gjort. Vi har kollat på cykelbanor och rörelsen på den sträckan som är ner till golfbanan är på vintertid väldigt väldigt ringa, säger Evert Eklind från Mariestadspartiet.

I Tibro kommun har man under de senaste åren satsat mycket på LED i sin gatubelysning för att få ner energiförbrukningen. Detta har man gjort med ett bra resultat och detta är något man kollar långsiktigt på i Mariestad också.

– Vi håller på med en utredning om detta. Det är ju inte bara att sätta dit en LED-lampa utan man måste byta huvudet på stolpen. Så i början så är det en investering men den kommer att betala sig ganska fort. Men utredningen är nog inte klar men jag hoppas att den är färdig tills vi har vårt nästa möte den 11:e november, säger Evert Eklind

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".