Allt fler vill planera begravningen på nätet

2:10 min

Nu blir internet ett verktyg också när det handlar om döden. Begravningsbranschen har tagit steget ut på nätet och erbjuder webbaserad planering av begravningar. 

Familjen Lindblad som driver en egen byrå i Götene började tidigare i år att satsa på begravningsplanering via webben.

– Vi kände att tiden var mogen. Det var just att man kände ett behov av att ibland göra sina val på ett annat sätt än genom att komma till ett kontor, säger Ulla Lindblad.

De har hittills inte hört talas om någon annan begravningsentreprenör i Skaraborg som satsat på webben på samma sätt, men i Stockholm började det bolag som familjen samarbetar med att erbjuda tjänsten i vintras. Efterfrågan har också ökat under de månader som begravningsbyrån i Götene har satsat på webben.

– Vi har kunder i hela Västra Götalands län och i Värmland, säger Alexander Lindblad.

Samtidigt kan man undra om inte begravningsplanering är ett av de tillfällen i livet då man har störst behov av att prata med en riktig människa. Ulla Lindblad tror dock inte att webbaserad begravningsplanering är ett sätt att göra avskedet snabbare och enklare att hantera.

-- Man ska ju fortfarande stå där vid kistan, säger hon.

Och begravningar helt via webben är ingen god idé, tycker Alexander Lindblad.

– Jag tror inte, och jag hoppas inte, att vi kommer dithän att man kan ha en begravning via webbkamera, för då har det gått för långt tycker jag, säger han.

Enligt branschorganisationen Sveriges begravningsbyråers förbund finns i dagsläget möjligheten att planera sin begravning på nätet i hälften av landets län, och fenomenet växer även om merparten av kunderna fortfarande vill ha ett samtal på plats på en begravningsbyrå.