1 av 5
Bild från utställningen Vi är romer som har sin premiär på söndag på Falbygdens museum i Falköping. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
2 av 5
Från vänster: Åsa Sandberg integrationssamordnare i Falköping, Leta Demirovska guide och delaktig i utställningen och Cecilia Jensen museipedagog på Falbygdens museum. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
3 av 5
Utställningen håller på att byggas upp inför premiären på söndag. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
4 av 5
Karsten Bjergfelt är utställningsproducent på Göteborgs stadsmuseum och en av de som ligger bakom utställningen. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg
5 av 5
Förutom utställningen kommer det att hållas föreläsningar och andra workshops i samma ämne. Bland annat kommer romska sagor att läsas i en sagostund för barn i ett romskt tält i Falköpings bibliotek. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg

Årets bästa utställning belyser romers utsatthet

"Det är ett viktigt arbete att jobba med attitydförändring och mänskliga rättigheter"
2:35 min

Utställningen "Vi är romer" har blivit framröstad som årets bästa och är gjord av initiativtagande romer, journalister och fotografer. Utställningen belyser romers utsatthet i samhället och kommer till Falköping med premiär på söndag. 

Åsa Sandberg är integrationssamordnare i Falköping välkomnar utställningen och tycker att det är viktigt ämne som den tar upp.

– Vi tycker att det är ett viktigt arbete och jobba med attitydsförändring och mänskliga rättigheter. Vi ser att det är ett viktigt ämne.

Utställningen som redan setts av över 200 000 personer bygger i första hand på intervjuer med nu levande romer och deras porträtt hur det är att vara rom i Sverige idag. Man får även följa med i romernas historia och hur vandringarna har sett ut för romerna som började i inden för flera hundra år sedan. Även intervjufilmer med romerska ungdomars framtidsdrömmar visas under utställningen. Men förutom utställningen så kommer Falköping att lyfta ämnet ännu mer. 

– Det här arbetet med att förankra startade redan när vi fick reda på att vi skulle få utställningen. Så tillsammans med civila samhället, studieförbund och kommunala verksamheter så har vi fått fram olika aktiviteter och föreläsningar bland annat som lyfter upp ämnet, säger Åsa Sandberg.

Leta Demirovska från Falköping är delaktig i utställningen där hennes egna släkts historier skildras.

– Jag har en släkting som som är med i själva boken "Vi är romer" och hennes svägerska är också med. Jag är väldigt stolt över att jag har släktingar som är med och berättar om deras egna historier och hur de kom till Sverige.

Förutom Falköping så kommer utställningen även att visas i Borås och Trollhättan. Utställningen i Falköping har premiär på söndag och kommer att finnas på Falbygdens museum fram till den 22:a februari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".