1 av 2
Här är fakturan som damp ner i brevlådan i somras. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.
2 av 2
Sigvard Persson är Hannus gode man och han tycker att det är sorgligt att en svag människa som hans gode man kan utsättas för något sådant här. Foto: Sara Karlsson/P4 Skaraborg.

Polisen kräver 92 000 - av begåvningshandikappad

Gode mannen: Han har halkat in på ett bananskal
6:40 min

Myndigheterna avlivade 19 vanvårdade katter i huset där Hannu var inneboende. Nu vill Polisen att Hannu ska stå för kostnaderna, men Hannu har ett begåvningshandikapp och hans gode man, Sigvard Persson, menar att därför borde han frias från både ansvar och skuld.

Det var i januari i år som Länsstyrelsen gjorde en oanmäld inspektion hemma hos Hannu, som egentligen heter någonting annat, och hans bror i Hjo kommun. Djurskyddskontrollanterna hittade där 19 magra, sjuka och vanvårdade katter, som man beslutade att först skicka till ett katthem för att senare avliva dem. Ärendet kostade staten 92 000 kronor - pengar som nu Hannu är skyldig att betala.

Men vi ska ta det från början. 

Hannu är 77 år, och har aldrig i sitt liv bott själv. Han har ett begåvningshandikapp, vilket innebär att han har nedsättning i intelligensen och svårigheter att klara av vissa delar av vardagen. I många år bodde han hemma hos sin mamma i Finland, men när hon dog i början på 90-talet flyttade han hem till sin äldre bror och hans fru i Hjo. 

Hannu var inte delägare till huset, utan bodde under sin brors beskydd. Där gjorde han det han blev tillsagd att göra och en del av det var att ta hand om katterna. Därför klassar Länsstyrelsen Hannu som djurhållare och är därmed skyldig att betala för avlivningen av katterna.

Men Hannus gode man håller inte med.

- Han har ju halkat in på ett bananskal, han har ju inte med stället att göra, han var bara inneboende, säger Sigvard Persson som varit Hannus gode man sedan i somras.

Därför tycker han att han ska frias från skuld och ansvar.

- Det är ju tydligen så att det finns en praxis att man kan halka in och bli ansvarig när man står i min huvudmans ställning. Men jag hävdar att det inte kan vara riktigt eftersom min huvudman inte har förmågan att ta ett sådant ansvar. Han har aldrig tagit sådant ansvar, då kan han inte helt plötsligt hamna i den situatonen nu när han är gammal, säger han.

Men Länsstyrelsen menar att de gjort vad de ska. 

- Vi har inte mandat att avgöra vem som kan ta ansvar för sig själv eller inte, rent juridiskt är han ansvarig för sina handlingar, säger Karin Lundborg, chef på veterinär-och djurskyddsenheten.

Länsstyrelsen erkänner däremot att de gjort fel i själva överlämningen till polisen. Hela fakturan på 92 000 är riktad till Hannu, fastän den borde splittras med brodern. Något Länsstyrelsen alltså missat att berätta för polisen, och har upptäckt efter att Sigvard Persson börjat rota i fallet. Nu försöker man rätta till det.

- Vi har brustit i överlämning, det får vi ta på oss. Vi ska se över våra rutiner så att det inte kan ske igen, säger Karin Lundborg.

Men oavsett det tycker Sigvard att Hannu helt ska frias från ansvaret, och skulden, även om den splittras med brodern. Nu har han överklagat till förvaltningsrätten.

- Jag hoppas ju att förvaltningsrätten går igenom det här ärendet och tittar på alla detaljer. Och att de kommer till den slutsatsen och att de kommer till slutsatsen att min huvudman inte är djurhållare eller djurägare, säger han och fortsätter:

- Det är lite skrämmande att den enskilda, svaga människan kan hamna i en sådan här situation. Det känns väldigt svårt tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".