IFK Skövdes klubbchef Bosse Andersson. Foto: Christopher Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio

IFK Skövde undersöker spelarna efter hjärtstopp hos motståndare

"Det var otäcka scener... men man hade tur i oturen"
8:07 min

Handbollspelaren Joacim Erntssons hjärtstopp har väckt frågor hos idrottsklubbarna i Skaraborg. IFK Skövde väljer att hjärtscanna sina spelare - Villa Lidköping avstår.

I fredags ramlade handbollsspelaren Joacim Ernstsson ihop mitt under en match. Hjärtat slutade fungera och hans liv räddades av lagets läkare och läkare som råkade finnas på läktaren.

Joacim Ernstsson tillhör Lugi från Lund, men hans hjärtstopp har väckt debatt också i Skaraborg.

I IFK Skövde, som liksom Lugi spelar i Elitserien, har man bestämt att alla spelare ska hjärtscannas.

- Det var otäcka scener och det berörde oss väldigt mycket. Vi har tidigare hjärtscreanat spelare men eftersom det kommer in nya spelare hela tiden vill vi göra en ny, så att vi har gjort det på alla spelare, säger Bosse Andersson.

En snabb rundringning bland andra skaraborgska klubbar visar att man i damklubben Skara HF kommer frågan om att hjärtscanna spelarna vid ett styrelsemöte på måndag.

I HK Country säger man också att det är högst aktuellt att titta närmare på den här saken, samtidigt som man tycker att det är konstigt att en spelare som är i sitt livs form och inte alls egentligen finns i en riskgrupp råkar ut för att hjärtat stannar.

I hockeyklubben Mariestad BoIS kommer frågan ventileras den närmaste tiden och i Skövde Ishockeyklubb uppger man att det för tillfället inte är aktuellt med hjärtscanning av spelare men att man spelarna inför säsongen fått fylla i ett formulär där man gått igenom hälsotillstånd - ett slags lightversion av scanningen.

Man uppger också att Skövde kommun utrustat Billingehovs ishall med hjärtstartare och att den kom till användning förra året när en åskådare föll ihop.

I bandyklubben Villa Lidköping väljer man att inte hjärtscanna spelarna. Klubbens läkare Bjarne Paulsson förklarar:

- Frågan är vad man får ut för information. Så vitt jag vet är Italien det enda landet i Europa som har krav på omfattande medicinsk undersökning för elitspelare men de har en annan situation med tillgänglighet och kan anställa doktorer för det här. Ett vanligt EKG ger inte något säkert svar som jag kan se det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".