1 av 2
Mjölk rekommenderas ofta som ett sätt att stärka skelettet. Ändå har kvinnor som dricker stora mängder mjölk ökad risk att drabbas av benbrott. Foto: TT
2 av 2
Monika Ollinen från Skövde är inte orolig för studien då hon dricker laktosfri mjölk. Foto: Kristoffer Hilmersson/P4 Skaraborg

Mycket mjölk kan leda till ökad dödlighet

Vivie från Töreboda: Det kommer så mycket rapporter hela tiden.
1:35 min

Nu visar en ny svensk studie att kvinnor som dricker mycket mjölk löper ökad risk för frakturer, skriver unt.se. Dessutom fann forskarna ett samband mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet. 

Vivie Johansson från Töreboda blir förvånad när hon hör om studien.

– Vi dricker inte så mycket mjölk så jag har nästan trott att jag var tvungen att tillföra kalktabletter för att det skulle vara bra för skelettet. Men nu får jag tänka om.

Monika Ollinen från Skövde är inte orolig över den nya studien.

– Jag är inte orolig för jag dricker bara laktosfri mjölk och den skulle vara bättre än den vanliga mjölken, säger Monika som hörde talas om studien imorse. 

– Kommer det fram sådana här rön så bör nog de som dricker väldigt mycket mjölk tänka över sitt mjölkdrickande, tror Anita från Skövde.

I studien, som publicerats i British Medical Journal, ingick närmare 110 000 medelålders och äldre svenskar. Enligt studien hade kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag nästan fördubblad dödlighet jämfört med kvinnor som drack högst ett glas.

Men den ökade dödligheten ökade inte hos personer som åt mycket mejeriprodukter som ost eller yoghurt. En förklaring till detta och just sambandet mellan hög mjölkkonsumtion och ökad dödlighet kan vara att laktos kan brytas ner till galaktos, som i djurförsök kopplats till tidigt åldrande och död. 

Helena Lindmark Månsson, expert på nutrition på LRF Mjölk, anser inte att det finns skäl för att ändra rekommendationerna om mjölkdrickandet.

– Precis som forskarna bakom studien säger kan man inte dra slutsatsen att det är mjölk som orsakar för tidig död. Det här är en observationsstudie där man har sett ett samband men inte orsak och verkan.

Att laktos kan brytas ner till galaktos säger hon är en ny hypotes.

– Vi följer forskningen hela tiden, och blir bekymrade när det kommer sådana här studier och då får vi sätta det i relation till det vi vet innan. Jämför vi med det vi vet innan så är det inte de här resultaten vi ser, säger Lindmark Månsson.

Och Skaraborgarna som vi träffat tänker inte sluta helt med sitt mjölkdrickande.

– Det tror jag inte, det kommer så mycket rapporter hela tiden så jag tror inte man behöver oroa sig, säver Vivie Johansson från Töreboda och får medhåll från maken Ingemar:

– Det är så mycket som man kan oroa sig för. I vår ålder så behöver vi olika saker, det är bara bra.

Hela forskningen kan ni läsa på bmj.com.

Fråga

Så mycket mjölk dricker svenskarna per person och år

1939: 190 liter 
1950: 220 liter
1960: 177 liter
1970: 153 liter
1980: 162 liter
1990: 129 liter
2000: 113 liter
2010: 94 liter
2013: 89 liter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".