Ett gäng nyfödda dödsormar. Foto: Universeum

Elva nya dödsormar har sett dagens ljus

"De passar väl in här på avdelningen Dödliga Skönheter"
5:56 min

Elva små dödsormar har fötts på Universeum i Göteborg. Mor och ormungar uppges må bra.

Jan Westin, som är vetenskaplig ledare och ansvarig zoolog, säger att de små ormungarna trivs i terrariet tillsammans med sin mamma och sina två pappor. 

– Det är kraftiga och livsglada små krabater, berättar han.

Dödsormen kan bli en meter lång och lever till vardags i Australiens skogar och hedmarker. Den hör till världens absolut giftigaste ormar.

Ormarnas kraftiga gift gör att de, precis som de andra giftormarna på Universeum, hanteras med både omsorg och noggrannhet. Personalen sätter säkerheten främst och jobbar aldrig ensamma med ormarna. Bara speciellt utbildad personal får gå in till ormarna, berättar Jan Westin.

Ett larm finns också i lokalerna, så om olyckan är framme och någon i personalen skulle blir biten går ett larm så den drabbade snabbt kan komma under vård. Serum flygs också ner från Stockholm direkt när larmet gått.

Personalen övar flera gånger per år på att hantera krissituationen om någon skulle bli biten, säger Jan Westin.

– Kommer man inte under behandling snabbt är risken stor att man dör. Ormarna har ett nervgift som bland annat blockerar andningsvägarna.

Nu visas ormungarna upp för besökare tillsammans med sina ormföräldrar på säkert avstånd och en glasruta.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".